Hlavní obsah

Zlínská polytechnická průmyslovka má nové dílny i moderní učebnu za více než 55 milionů

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Nové strojírensko-plastikářské dílny a také moderní učebna mechatroniky a automatizace byly ve čtvrtek 31. října slavnostně otevřeny ve Střední průmyslové škole polytechnické – Centru odborné přípravy Zlín.

Foto: Zlínský kraj

Nové dílny zlínské průmyslovky.

Článek

„Investorem obou akcí, které dohromady přišly na více než 55 milionů korun, byl Zlínský kraj, jenž je zřizovatelem školy,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

„Být myšlenkově před průmyslem, to je cíl, který bychom v našem odborném školství měli mít a který, i když je velmi náročný, není nedosažitelný. Dobří ředitelé a učitelé se snaží o to, abychom s průmyslovými podniky mluvili, měli kontakt s praxí, řešili to, co nastane za pár let a byli na to připraveni. Což je nejlepší předpoklad prosperity našeho kraje,“ řekl radní Zlínského kraje pro školství Petr Gazdík.

„Chtěl bych velmi poděkovat všem, kdo se podíleli na obou projektech. Jsem rovněž velmi rád, že zde bude otevřen nový obor Robotika a věřím, že časem bude mít tento obor přesah i na vysoké školy ve Zlínském kraji,“ dodal krajský radní.

Strojírensko-plastikářské dílny vznikly v nově postavené jednopodlažní přístavbě, propojené vnitřním schodištěm s budovou Domova mládeže 2 v ulici Růmy 4050. Dílny jsou vybaveny moderními stroji pro výuku, konkrétně programovatelnými plastikářskými stroji, počítačovými programovacími stanicemi, robotickými soustavami a prostředky na kontrolu jakosti výroby. Využívány budou pro výuku v oborech Technolog plastikářské výroby, Mechanik seřizovač, Strojní mechanik a Zpracování usní, plastu a pryže.

„Škola je jedinou svého druhu ve Zlínském kraji, která se věnuje plastikářským oborům. Doposud však nebyla vybavena zařízením, které by sloužilo k výuce mechatroniky a automatizace. To se nyní změní díky nově vybudované odborné učebně vybavené vstřikolisem, jedenácti počítači a tiskárnami,“ sdělila mluvčí Adéla Kousalová.

V teoretické části výuky tak budou žáci pod vedením učitele programovat, nastavovat a simulovat plastikářskou technologii na svých počítačích. Naučí se programovat a seřizovat i stroj samotný. V praktické části výuky budou vytvářet různé drobnější plastikářské výrobky. Učebnu využijí také žáci oborů Mechanik seřizovač, Technolog plastikářské výroby, Obráběč kovů, Strojní mechanik, Elektrikář silnoproud, Mechanik elektrotechnik a Zpracování plastů usní a pryže.

„Nové dílny i učebna významně přispějí k rozšíření technických znalostí, vědomostí a dovedností žáků školy.  Výrazně se tak zvýší možnosti jejich uplatnitelnosti na trhu práce nejen ve strojírenských provozech, ale také ve stále rychleji se rozvíjejícím odvětví plastikářského průmyslu,“ dodala krajská tisková mluvčí.

Zřízení strojírensko-plastikářských dílen přišlo na 34,511 milionu korun, kraj přitom využil dotaci 24,523 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady na vybudování učebny mechatroniky a automatizace dosáhly 21,160 milionu korun, i zde kraj využil dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, a to ve výši 17,399 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám