Hlavní obsah

Zdraví, štěstí, radost ze života a lásku najdete především v hloubce svého nitra, říká Tomáš Kympl

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také hudební skladatel a hudebník Tomáš Kympl odsunul pracovní schůzky, společenská setkání a zahraniční cesty. Nejen vlastní práci, ale také sport a záliby provozuje doma - a taky to jde.

Foto: archiv Tomáš Kympl

Tomáš Kympl.

Článek

Má to však za následek, že se nějak hůře orientuji v čase. Nevím, jestli je neděle nebo čtvrtek, který je měsíc, natož datum. Zatím je to však v normě - reaguji na světlo, jako bičíkovci, říká hudebník.

Jak se daří v práci díky situaci vzniklé kolem pandemie koronaviru?

I když je současná situace pro nás všechny velmi složitá, nejistá a svízelná, pro mě se tak úplně nezměnila. Skládám, nahrávám, edituju a míchám hudbu, nově píšu i texty a zpívám... I to jsou prima stránky tvůrčího procesu. Ale nepopírám, že kromě procházek se ženou v přírodě, se taky rád sem tam fláknu...

Aktuálně dokončuji album Doktor duší - nevidomého zpěváka Honzy Jareše, jehož titulní písnička získala zlatou a platinovou dvanáctku v hitparádě českého rozhlasu. Současně připravuji svou desku Tempo, kde kromě hudby a textů, které jsem napsal i zpívám. Chystám si i témata pro dva celovečerní filmy. Co se týká zahraničních projektů, jsem ve dvou třetinách práce na mezinárodním koncertním programu, propojujícím klasickou a pop-rockovou hudbu.

Pokud se situace stabilizuje, co chcete letos pracovně zvládnout?

Otázka je, jak rychle se situace opravdu stabilizuje. Četl jsem spoustu názorů které tvrdí, že se tenhle zákeřný "Korovir" může znovu a znovu vracet. Myslím si, že se toho opravdu hodně změní - ve všech oblastech lidského konání. Cítím to a pozoruji sám na sobě a svém okolí. Máme tak ale i šanci zjistit, že ty nevětší poklady - zdraví, štěstí, radost ze života a lásku, můžeme najít především v hloubce svého nitra.

Dříve jste psal písničky, ale zabodoval jste i na světovém fóru. Je pravda, že v poslední době se soustřeďujete více na jiný typ muziky a produkci ve filmu, televizi a divadle?

Písničky píšu moc rád i dnes, ale určitě jinak než dřív. Mám v sobě motor, který mě nutí jít stále dopředu, vyvíjet se, nepřešlapovat na místě. Na druhou stranu větší hudební celky v sobě nesou jistý druh výzev, který mě také baví.

Se kterými umělci a spolupracovníky jste v minulosti s radostí spolupracoval?

S radostí určitě se všemi - prostě proto, že muzika je můj svět. Neopakovatelné pro mě bylo nahrávání, ale i lidské setkání s Peterem Dvorským, Jiřím Suchým, Danem Landou, Davidem Krausem nebo Jirkou Kornem. Máme zde obrovskou spoustu šikovných lidí s nekonečným potenciálem. Jednu bezva hudební vzpomínku mám také s vynikajícím bubeníkem Eltona Johna. Při setkání po koncertě přišla řeč na klasickou hudbu a on si vzal do ruky ležící kytaru jiného muzikanta a z hlavy začal brilantně hrát klavírní preludium J. S. Bacha. Byl to úžasně fascinující moment, vševypovídající o talentu světových hudebníků.

Máte hudební nebo jiný sen, který byste v blízkém budoucnu rád zrealizoval?

Většina hudebních snů se mi postupně plní, některé určitě jinou formou, než byla původní představa, ale i to je na životě senzační - neustálá proměna někam, kde je to nové a kde to neznáte. A tak se s vděkem těším na vše, co přijde. Chyby a smutné události se snažím brát jako své učitele a z dobrého se raduji jak o život. Věřím, že nás i přes všechny dnešní těžké zkoušky, určitě čeká skvělá budoucnost!

Reklama

Výběr článků

Načítám