Hlavní obsah

Zateplením mohou české domácnosti ušetřit až 80 procent výdajů za energie

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR Zateplení a ceny energií vyplývá, že 70 procent českých domácností utratí ročně za teplo 10 a více procent z rodinného rozpočtu. Čtvrtině ukrojí dokonce více než 20 procent. Jednu z možných obran proti vysokým nákladům představuje komplexní zateplení domu.

Foto: Martina Pospíšilová
Článek

Snižování energetické náročnosti budov podporuju i legislativa České republiky. Od 1. ledna platí zákon o hospodaření energií, který mimo jiné zavádí tzv. Průkaz energetické náročnosti budov. Ten poskytuje nájemcům a kupujícím informaci o tom, do jaké energetické kategorie objekt spadá.

Spotřeba energie a zejména její rostoucí ceny budou v následujících desetiletích představovat zřejmě jedno z klíčových témat. Nejlevnější energie je přitom ta, kterou se podaří uspořit. Řešením tak může být právě zateplení. Tomu lidé od roku 2000 přicházejí stále více na chuť a zjišťují, že se jim vyplatí především po ekonomické stránce – celkem tři čtvrtiny lidí shledávají jeho největší výhodu v samotném ušetření nákladů na vytápění. Dalších 16 procent obyvatel vidí jeho přednost ve stabilizaci teploty uvnitř domu.    

Mezi další významný benefit zateplení se řadí snížení poruchovosti otopného systému. Zateplené domy proto znamenají menší zátěž pro životní prostředí, a to hlavně kvůli nižší výrobě tepla. Navíc jsou zateplovací systémy vzhledově variabilní a každý dům se díky nim může stát originálem.

Podle průzkumu by více než polovina obyvatel České republiky (58 %) použila na zateplení pěnový polystyren. Mezi jeho přednosti se řadí zejména dobré technické a tepelně izolační vlastnosti. Jeho obsah je tvořen z 98 % vzduchem, má také velkou tvarovou přizpůsobivost a hygienickou nezávadnost. Oblíbenost pěnového polystyrenu potvrzují i loňské výsledky spotřeby, která přesáhla magickou hranici 60 000 tun.  

V porovnání s ostatními zeměmi Evropy zaujímá Česká republika ve spotřebě pěnového polystyrenu na hlavu jedno z čelních míst. Až za námi jsou země jako Německo, Španělsko, Francie, Itálie, Polsko nebo Slovensko. V absolutní spotřebě je na tom ale nejlépe Německo následované Polskem a velmi rychle rostoucím Tureckem. Jižní státy Evropy kromě Turecka zaznamenaly obecně pokles spotřeby pěnového polystyrenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám