Hlavní obsah

Zámek v Chudenicích láká na parforsní hony

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete prožít hon na czerninském panství? Pak jste zváni na zámek do Chudenic o svátečním víkendu. Poslední říjnový víkend totiž chystá zámek v Chudenicích, vedle klasických prohlídek zámku, i bohatý program.

Foto: ilustrační foto z archivu Ludvíka Pouzy

Czerninské parforsní hony plné hudby a vyprávění.

Článek

V sobotu 26. října se od 14 hodin uskuteční vystoupení Souboru lesních rohů z Hradce Králové se svým pořadem o parforsních honech.

„Vrátíme se v čase na czerninské panství Jemčina v době jeho největší slávy, tedy v 18. století. To byl jeho majitelem Jan Rudolf hrabě Czernin z Chudenic se svojí manželkou. A právě imaginární hraběnka Czerninová bude vzpomínat na krásné období, kdy se na Jemčině pořádaly parforsní hony, o jejichž proslulosti se mluví dodnes. Hlavním skladatelem, který pro hraběte Jana Rudolfa Czernina skládal lovecké skladby, které doprovázely ony slavné hony, byl Leopold Koželuh, současník W. A. Mozarta. Skládal opravdu skvostně. A právě jeho skladby v nastudování Souboru lesních rohů Hradec Králové v Chudenicích doprovodí hraběnčiny vzpomínky,” zve do Chudenic pověřený správce zámku Ludvík Pouza.

Po skončení koncertu pak za zvuku trubačů bude pomyslně uzamčen zámek a ukončena hlavní turistická sezona.

Zámecké tvoření   

Zámek v Chudenicích se ale rozhodně k zimnímu spánku nechystá, protože hned v pondělí 28. řijna se na zámku uskuteční Zámecké tvoření pro děti i dospělé pod vedením zkušených lektorek.

„Pokud chcete sváteční den prožít trošku netradičně, přijeďte do Chudenic. Na zámek můžete přijít tvořit nejen podzimní dekorace a to od 10 do 16 hodin, ale tento den budou naposledy otevřeny veřejnosti také zámecké expozice,” láká Pouza.

Zimní výstava reprodukcí Josefa Lady 

Na zámek však budete moci přijít také v listopadu a v prosinci, protože zde od 1. listopadu až do 15. prosince bude k vidění zimní výstava reprodukcí Josefa Lady zapůjčených jeho rodinou, sbírka pohlednic s motivy obrázků Josefa Lady a hraček ze sbírky Jarmily Strakové z Andělic u Klatov.

„Výstava bude otevřena každý čtvrtek a pátek od 9 do 14 hodin, v sobotu, neděli a svátky od 10 do 15 hodin," dodal správce zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám