Hlavní obsah

Záchranou života se nechlubil, kolegové strážníci se o jeho činu dozvěděli až z děkovného dopisu

Novinky, Vratislav Konečný

O záchraně lidského života mlčel. Kolegové strážníka Radka sloužícího na Praze 5 se o jeho činu dozvěděli až z děkovného dopisu.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Je to přece normální...

Sobotní odpoledne v Hostinném kousek od Trutnova. Horda chlapů na hřišti. Tentokrát si přišli poměřit síly při nohejbalovém turnaji. Během jednoho zápasu se 59letému Jirkovi udělalo nevolno a jeho srdce se zastavilo.

Radek bez sebemenšího zaváhání zahájil profesionální resuscitaci a pokračoval v ní až do příjezdu policistů, kteří měli ve voze automatický defibrilátor. Následoval převoz muže záchrannou službou do nemocnice. Pacient se velmi rychle zotavil. Podle slov ošetřujícího lékaře právě díky rychlé první pomoci.

„Nikde jsem to neříkal, protože mi přijde zcela normální poskytnout první pomoc člověku, který to potřebuje. Jsem moc rád, že je Jirka v pořádku a jestli jsem k tomu maličko přispěl, je to krásný pocit,“ skromně dodal Radek.

Dokonalý profík

„Jsem pyšný na všechny své kolegy, kteří nezapomínají na profesionalitu a lidskost ani v době, kdy nejsou ve službě. Radkovi plně náleží medaile Za záchranu lidského života a těším se, až mu ji budu moci osobně předat,“ řekl šéf strážníků Eduard Šust.

Přepis dopisu, který dostali strážníci: Dobrý den, jmenuji se Jana‚ je mi 43 let, bydlím v obci okres Trutnov a v sobotu dne 9. 11. 2019 jsem se se svým druhem Jiřím (59 let) zúčastnila nohejbalového turnaje v Hostinném okres Trutnov. Turnaje se účastnil i strážník Městské policie Radek. Po odehrání našeho druhého zápasu, asi kolem 12:30, měl můj parter náhlou srdeční zástavu. Radek bez sebemenšího zaváhání začal s téměř profesionální resuscitací a pokračoval až do doby, kdy dorazili zástupci PČR Hostinné s AED a následně rychlá záchranná služba Vrchlabí. Jiří se z umělého spánku probral ještě ten den kolem 21:30 bez jakéhokoli následného poškození mozku. Po rozhovoru s lékařem ARO ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je na tom můj přítel tak dobře zejména kvůli tomu, že mu byla okamžitě poskytnuta odborná pomoc, a to vaším strážníkem Radkem. Kéž by byli všichni strážníci tak skvělí, jako výše zmiňovaný zachránce. Chtěla jsem, abyste věděli, jak skvělého pracovníka a člověka máte ve svých řadách a je-li to možné, abyste ho náležitě ocenili. Já sama mu budu zavázána za tento hrdinský čin do konce života. Děkuji, Jana

Reklama

Výběr článků

Načítám