Hlavní obsah

Vyprostil řidičku z auta v rybníku a zachránil jí tím život. Dostal titul Gentleman silnic

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí 82. titul Gentleman silnic předali zástupci České pojišťovny a Policie ČR Tomáši Rašnerovi z Nového Malína. Mladý muž se vrhl do rybníka, ve kterém zmizelo osobní auto. Z vozu, který do vody vjel záměrně, vyprostil bránící se řidičku. Ženu se mu podařilo dostat na břeh.

Foto: PČR Šumperk

Tomáš Rašner je v pořadí 82.Gentlemanem silnic

Článek

Rybník mezi Hoštejnem a Hněvkovem se 21. listopadu letošního roku stal bezmála místem tragédie.

„O půl třetí odpoledne sjela 42letá žena s osobním motorovým vozidlem do rybníka, který se nachází mezi Hněvkovem a Hoštejnem. Událost viděli dva muži ve věku 34 a 41 let ze Šumperska, kteří neváhali  a ženu z vozidla vytáhli. Žena jim při záchraně kladla odpor, jelikož tímto způsobem chtěla spáchat sebevraždu,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Josef Bednařík.

Jedním ze zachránců byl právě Tomáš Rašner (34), který se s kolegou vracel z práce a v rybníku zahlédl potápějící se vůz. Zatímco spolujezdec volal pomoc, on se vydal na pomoc posádce.

„Řešení situace bylo prosté, kolega je neplavec. Proto jsem se bleskově vysvlékl, doplaval k autu, které se pomalu potápělo, a začal zjišťovat situaci,“ uvedl Tomáš Rašner s tím, že neměl nejmenší tušení, kdo v autě je. „Za volantem seděla žena, která ve chvíli, kdy jsem k ní doplaval, vypadala, že spí. Přestože auto klesalo ke dnu a ona měla vodu po ramena, působila apaticky. Dveře od vozu však otevřít nechtěla,“ vzpomíná na dramatické okamžiky, kdy se snažil zjistit, zda ve voze není ještě někdo jiný.

Během několika minut v ledové vodě se mu podařilo řidičku přemluvit, aby auto opustila. Šokované ženě poskytli suché oblečení a snažili se ji uklidnit. „Riziko, kterému jsem se skokem do ledové vody vydal vstříc, jsem si vůbec neuvědomoval. Věděl jsem ale, že je to něco, co musím udělat,“ dodal čerstvý Gentleman silnic. 

Gentleman silnic získává kromě originálního certifikátu také chytrý mobilní telefon s nainstalovanou aplikací Pojišťovna. "S její pomocí mohou nejen řidiči jakoukoli nehodu velmi rychle nahlásit policii, záchranné službě nebo hasičům, ale také díky ní mají při ruce praktické a zdravotnickými odborníky ověřené rady, jak poskytovat první pomoc," uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám