Hlavní obsah

Výměna studentů Gymnázia Čajkovského s podporou Česko-německého fondu budoucnosti

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky finanční podpoře Česko-německého fondu budoucnosti se 13 studentů olomouckého Gymnázia Čajkovského a 13 studentů Evropského gymnázia Waldenburg v Sasku mohlo zúčastnit výměnného programu v rámci projektu Hudba spojuje národy – Musik verbindet Nationen.

Foto: Lenka Zatloukalová
Článek

Česko-německý fond budoucnosti podporuje projekty, jejichž cílem je spojovat dohromady Čechy a Němce. K těmto projektům patří mimo jiné i studentské výměny, kdy si studenti obou škol během týdne ve Waldenburgu a týdne v Olomouci utužovali nejen své znalosti němčiny, ale také česko-německé vztahy, což je hlavním cílem projektu.

První část programu proběhla od 18. do 23. června 2019 v německém Waldenburgu. Studenti navštívili místní muzeum rarit, zámek saského knížete a projeli se na raftech po řece Muldě. Hlavním zážitkem byl netradiční workshop, během kterého si žáci sami sestavili hudební nástroj – buben „Cajon“. Poté následovalo několikahodinové společné cvičení, které se zúročilo při společném vystoupení na školní slavnosti.

Druhá část projektu se odehrála ve dnech 6. až 10. října 2019 v Olomouci. Studenti společně aktivně prožili několik vyučovacích hodin, vzájemně se seznamovali s češtinou a němčinou při jazykové animaci. V reprezentativních prostorách olomouckého Konviktu si vyslechli přednášku o českém a moravském folkloru, nechyběl i pokus o společný česko-německý zpěv místních lidových písní.

Studenti gymnázia pod vedením Vítězslava Kružíka, učitele Gymnázia Čajkovského a vedoucího Orchestru mladých Olomouckého kraje, připravili pro své německé hosty překrásný koncert v kapli Božího Těla. Nesměla chybět prohlídka krásné Olomouce a představení barokního klenotu - Englerových varhan v kostele sv. Mořice. Součástí programu byl také výlet do Kroměříže, návštěva zámku a obrazárny.

Německá sekce gymnázia Čajkovského je velmi aktivní a nabízí studentům řadu možností, jak se více seznámit s němčinou. Ať už se jedná o nejrůznější exkurze, v loňském roce šlo například o exkurze do Drážďan nebo Vídně, přes možnost výuky od studentů pedagogické fakulty v Heidelbergu až po právě popsané mezinárodní projekty.

Gymnázium Čajkovského se snaží svým studentům maximálně otevřít možnosti ve světě a aktivně podporuje výuku jazyků. Španělská sekce rovněž nabízí svým studentům exkurze do Španělska nebo výměnné pobyty.

Škola navíc v září navázala na úspěch z předešlých let, kdy získala projekt Erasmus+ s názvem "Cyril a Metoděj - 1000 let, co nás spojuje a dělí" (viz https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clanek/projekt-erasmus-gymnazia-cajkovskeho-zakoncen-v-bulharsku-40274598) a získala nový projekt Erasmus+ "Zlatý trojúhelník renesance", díky kterému budou moct vycestovat studenti do Polska, Itálie a Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám