Hlavní obsah

V zařízeních pro seniory ve Frýdku-Místku probíhá testování na COVID-19

Novinky, Jana Matějíková

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo v souvislosti s ochranou obyvatelstva a prevencí před rozšířením onemocnění COVID-19 pravidelné testování zaměstnanců v pobytových sociálních službách.

Foto: magistrát FM

Náměstek primátora M. Sikora a ředitel P. Kuchta při vyzvednutí rychlotestů.

Článek

Nařízení se týká domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem, ale také poskytovatelů odlehčovací služby v pobytové formě.

„Rychlotesty distribuuje Moravskoslezský kraj. Těší mě, že plošně testuje nejen všechny zaměstnance, jak stojí v nařízení, ale taky klienty pobytových sociálních zařízení,“ řekl náměstek primátora Marcel Sikora, který spolu s ředitelem Domova pro seniory Petrem Kuchtou vyzvedl o prodlouženém víkendu na krajském úřadu zhruba dvě stovky rychlotestů pro zaměstnance a klienty domova. Další zařízení poskytující pobytové sociální služby si testy na kraji vyzvedávají individuálně.

„Mezi městská zařízení, ve kterých probíhá testování, patří Domov pro seniory, Penzion pro seniory, ale také hospic a Integrované centrum Žirafa, ve kterých jsou poskytovány odlehčovací služby,“ doplnil náměstek Sikora s tím, že všichni klienti městských zařízení již byli úspěšně testováni, a to s negativními výsledky, což je potěšující. Zaměstnanci jsou testováni zhruba z poloviny, v návaznosti na směny, a zatím také s negativními výsledky.

Další testování bude probíhat co 14 dnů, a to prostřednictvím rychlotestu. Testování provádí zdravotnický pracovník a výsledek je znám do 15 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám