Hlavní obsah

V Šumperku se rozjíždí cyklus poznávání mezinárodních kuchyní

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autentickou kuchyni cizinců žijících v Česku chce představit šumperská kavárna PředMěstí. Startuje gastronomický cyklus, v němž nabídne domácí kuchyni připravenou kuchaři-amatéry. Jako první se bude servírovat v pátek 6. září menu turecké kuchyně. Tu připraví Ismail Siriner z Izmitu.

Foto: Lucie Pešková-Kulichová

Kavárna je zapojena také do projektu podpory regionální kuchyně Jeseníků.

Článek

Kavárna PředMěstí je sociálním podnikem a o zajímavé akce na její půdě není nouze. Podzimní kavárenskou sezónu chce zahájit speciálními gurmánskými večery, na kterých budou představena jídla mezinárodních kuchyní v podání kuchařů-amatérů, cizinců žijících v Česku. Hosté tak ochutnají skutečně to, co se v dané zemi servíruje na talíře. 

Jako první se vařečky v kuchyni chopí vysokoškolský profesor Ismail Siriner z tureckého Izmitu. Jeho menu je postaveno na jehněčím mase. To je v Česku velmi podceňované, v Turecku tvoří naopak pevnou součást každodenního jídelníčku. Ali Nazik Kebabı neboli v překladu mleté jehněčí na zelenině podávané s lilkovým pyré a pečivem, dále pak artyčoky plněné jehněčím masem s mix rýží, zapečené krevety a jako dezert turecká baklava s domácí zmrzlinou ochutnáte už v pátek 6. září od 17 hodin. 

Cyklus autentických mezinárodních kuchyní bude pokračovat na konci září řeckým večerem. "V Šumperku žije početná řecká menšina, jejich kuchyni proto nesmíme vynechat. V průběhu dalších měsíců budeme hledat i Slováky či Vietnamce, kteří by se chopili náročného úkolu seznámit naše hosty se svou domácí kuchyní," láká hosty Martin Bičan ze šumperského PředMěstí. 

Šumperk začíná být gurmánskými akcemi proslulý. Město je zapojeno do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků, pořádá se zde soutěž kuchařů-amatérů Uvař to! s Whirlpool. Ve městě ochutnáte také zážitkovou gastronomii při speciálních večerech vedených medailistou mezinárodních kulinářských soutěží Milanem Macháčkem. Ten vaří každou druhou středu také na PředMěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám