Hlavní obsah

V Nemocnici Prostějov sterilizují nástroje zcela novými přístroji

Novinky, Radka Miloševská

Centrální sterilizace Nemocnice Prostějov se může pochlubit novými přístroji – dvěma velkoobjemovými parními sterilizátory, plazmovým sterilizátorem, dvěma dezinfekčními myčkami a soupravami 40 sterilizačních kontejnerů.

Foto: Radka Miloševská

V Nemocnici Prostějov sterilizují nástroje zcela novými přístroji.

Článek

Tyto přístroje slouží k sterilizaci všech typů zdravotnických prostředků – tedy nástrojů a pomůcek při diagnostických vyšetřeních a léčebných úkonech, ale zejména u všech operací na centrálních operačních sálech. Moderní přístroje přišly v souhrnu na téměř 5 milionů korun.

Centrální sterilizace je oddělení nezbytné pro chod operačních sálů, ale také pro ostatní oddělení nemocnice. „Díky novým moderním přístrojům se nám zvýší kvalita návazné péče,“ uvedl primář Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace Nemocnice Prostějov MUDr. Jiří Šťastný s tím, že se měsíčně provede kolem stovky sterilizačních cyklů, přičemž přístroje pracují nepřetržitě ve dvou směnách a často i v noci.

Jedním z nově pořízených přístrojů je parní sterilizátor s navážecím zařízením, který usnadňuje personálu manipulaci s těžkými nástroji, a je určen ke sterilizaci o teplotě 134 stupňů. Dalším přístrojem je plazmový sterilizátor, který sterilizuje na principu průniku plazmy peroxidu vodíku nekovovými prostředky. Souprava 40 sterilizačních kontejnerů slouží k přepravě zdravotnických prostředků.

A jak vůbec funguje proces sterilizace nástrojů? Po operaci ještě na sále perioperační sestra vloží použité instrumenty do dekontaminačního kontejneru a naloží je do speciálního roztoku. Kontejner pak transportuje do prostor centrální sterilizace. Předsterilizační příprava začíná v tzv. nečisté zóně - nástroje se zbavují hrubých nečistot a zbytků tkání ručně, pak se myjí a dezinfikují v myčkách. Někdy jsou nástroje dočišťovány v ultrazvukové čističce.

Nejobtížněji se čistí dlouhé a duté nástroje. Vydezinfikované, čisté a suché nástroje následně personál „nasetuje“ do operačních sítí podle toho, na jaký zákrok nebo operaci jsou určeny. Jelikož existuje mnoho druhů nástrojů a několik desítek typů operačních sít, vyžaduje „setování“ dobré znalosti instrumentária. Nástroje v operačních sítech se po kompletaci vloží do sterilizačních kontejnerů.

Jeden takový kontejner váží i 25 kilogramů. Do každého operačního síta se vkládá chemický test, který ukáže, zda sterilizace proběhla správně podle nastavených parametrů. Na konci procesu je instrumentárium vyjmuto na druhé straně sterilizátoru v tzv. aseptické zóně a uskladněno. Pak již je vše připraveno k dalšímu použití. Na jednotlivé operační sály pak zaváží sterilní materiál perioperační sestra se sanitářem.

„Celý náš tým sedmi pracovnic centrální sterilizace tvoří sehraný kolektiv připravený poskytnout dokonalou vysoce profesionální a odbornou zdravotní pomoc na nejvyšší úrovni všem operovaným pacientům,“ dodal primář Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám