Hlavní obsah

V Bohumíně už kvůli koronaviru hledají úspory, město přijde minimálně o 60 milionů

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku vládních opatřeních kvůli onemocnění covid-19 přijde Bohumín minimálně o 60 milionů korun. Radní už proto v předstihu hledají možnosti, jak a kde ušetří. Zásadně škrtat ale u velkých investic v Bohumíně nebudou. Pozastaví jen menší akce. Šetřit chtějí i na provozních výdajích.

Foto: Jana Končítková

Cyklookruh kolem Vrbického jezera letos v Bohumíně nedokončí. Kůli menším daňovým příjmům v souvislosti s koronavirem se jeho realizace o rok odloží.

Článek

„Jedním z našich hlavních finančních zdrojů je příjem ze sdílených daní. A právě u nich očekáváme kvůli různým vládním daňovým úlevám a opatřením jejich pokles, a to minimálně o 20 procent. Vláda odkládá placení záloh, firmy budou většinou ve ztrátách, tudíž nebudou platit daně, také DPH výrazně poklesne, protože většina obchodů byla zavřena. Vše spolu souvisí a městům bohužel nikdo nic kompenzovat nebude. Konkrétně pro Bohumín budou vládní opatření znamenat, že přijdeme o minimálně 60 milionů korun na daňových příjmech. Proto už teď hledáme možnosti úspor,“ sdělil bohumínský starosta Petr Vícha.

Bohumínští na letošek připravovali realizaci pěti zásadních investic, které si před dvěma roky na 1600 Bohumíňáků vybralo v anketě, která do té doby neměla ve městě obdoby. Průzkum vycházel z městského strategického plánu rozvoje a ze čtrnácti projektů volili obyvatelé města pět nejdůležitějších. Po dlouhých měsících příprav se letos město chtělo pustit nejen do první pětice, ale i do dalších projektů.

„Stavba obřího lesoparku v lokalitě Na Panském s téměř čtyřmi tisíci dřevinami za 18 milionů korun ohrožena není, odstartuje už letos v květnu. Vloni si už stavbaři budoucí lesopark vykolíkovali, a jakmile to počasí umožní, začnou s modelací terénu a hloubením jezírek. Část nákladů zaplatíme z dotace,“ prozradil Vícha.

Také výstavba moderního dopravního terminálu před vlakovým nádražím za 62 milionů korun se spustí už letos, městu rovněž uhradí 90 procent nákladů dotace. A ani plány na rozvoj rekreace u Vrbického jezera nepůjdou kvůli koranaviru k ledu. Za 11 milionů korun tady letos vyroste nové plovoucí přístaviště, mola i půjčovna lodí. Většinu nákladů město opět uhradí z dotací, kterou se mu podařilo v předstihu získat na rozvoj česko-polského pohraničí.

Připravovat se na rekonstrukci bude i bývalá dělnická kolonie s osmi červenými domky z neomítaných cihel v Okružní ulici. „Do května se odstěhují poslední nájemníci a na podzim dojde k bourání starých kůlen na uhlí. Už jsme schválili vyhlášení výběrového řízení na tuto akci. V příštím roce bychom měli začít se samotnou rekonstrukcí na 52 moderních bytů,“ doplnil starosta.

Naopak odložit by se mělo dokončení poslední etapy okruhu pro in-line bruslaře a cyklisty kolem Vrbického jezera, které není nezbytně nutné a počká do příštího roku. Přibrzdit by radní chtěli také přípravu lokality Petra Cingra ve Starém Bohumíně pro rodinné bydlení, na kterou je teď v rozpočtu vyčleněno 40 milionů korun. Letos bylo v plánu její odkanalizování, v příštím roce pak její rozparcelování na 39 stavebních zasíťovaných parcel.

„Tuto akci zřejmě také o rok odložíme, nic tomu nebrání, a spustíme ji, až bude jasné, jak se koronavirová krize projeví ve financích,“ upřesnil Vícha s tím, že navržené úspory v rozpočtu musí v červnu schválit zastupitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám