Hlavní obsah

Užitečné informace z regionů

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době poznamenané pandemií jsou cenné aktuální informace. Řadu užitečných sdělení zveřejňujeme v rubrice Vaše zprávy z regionů - některá z nich je vhodné připomenout.

Foto: MdB

Pohled do dámské krejčovny Městského divadla Brno.

Článek

Mnohé divadelní scény se snaží aktivně naplnit zvláštní vynucené „prázdniny“. Dle svých možností nabízejí pomoc potřebným i chvíle pohody a rozptýlení, třebaže ne přímo z očí do očí. Nejinak je tomu v Městském divadle Brno.

I zde se šijí ochranné roušky, a to již druhým týdnem. Divadlo začalo nabízet online přenosy svých inscenací. Záznamy jsou umisťovány na YouTube kanál MdB TV dvakrát týdně: ve středu a v sobotu. Diváci mohou zhlédnout starší autorské inscenace napsané přímo pro tuto brněnskou scénu. Jedná se o představení mající za sebou již derniéru.

Herci MdB navíc ze svých domovů baví diváky na sociálních sítích scénkami z každoročních slavnostních večerů divadla známých pod názvem Křídla. Mnozí z členů souboru se aktivně zapojují do čtení pohádek dětem v nemocnicích. Na základě přečtené pohádky děti nakreslí obrázky, který následně putují do obrázkové soutěže.

Až do odvolání radnice v Bohumíně zastavila v době nouzového stavu kvůli šíření koronaviru příjem žádostí o vyhotovení nových osobních dokladů. Eva Giecková, tajemnice Městského úřadu v Bohumíně, informovala, že výdej už zhotovených cestovních pasů, občanek i řidičáků bude fungovat dále bez omezení. Žadatelé k cestě na radnici vyzve informační SMS zpráva.

Veřejnost může propadlé osobní doklady dále používat. Nehrozí jim žádné sankce. Řidiči mohou řídit a lidé mohou prokazovat svou totožnost prostřednictvím propadlého pasu či občanky. Výjimka ovšem platí pro doklady totožnosti, kterým skončila platnost po 1. březnu a řidičáky, které přestaly platit od vyhlášení nouzového stavu čili od 12. března. Nouzový stav zatím česká vláda vyhlásila na 30 dní. Ti, kterým občanka či řidičák, propadla dříve, mají smůlu. Jejich doklad je neplatný.

V důsledku preventivních opatření došlo v posledních dnech k mnoha změnám v městské hromadné dopravě v Ostravě. Například byly snížené časy mezi jednotlivými jízdami:

Tramvaje: linky 2, 3, 7, 8, 10, 17 - nejedou některé spoje. Jízda tramvají číslo 6, 15 je dočasně zastavená. Autobusy 20, 90, 91 - jízdy jsou dočasně zastavené. Trolejbusy: 108 - nejedou některé spoje, 103, 109 - jízda dočasně zastavená.

Pokud si cestující nejsou jisti rozsahem provozu a odjezdy konkrétních spojů na linkách DPO, je doporučeno využít mobilní aplikace MojeDPO. Díky této aplikaci se občané mohou ve vozidlech DPO připojit také k rychlejšímu Wi-Fi signálu nebo si zde zakoupit jízdenku.

Všechny podrobnosti o cestování městskou hromadnou dopravou v Ostravě, včetně možnosti alternativního spojení v případě omezení na linkách, lze nalézt na FB profilu Dopravního podniku Ostrava nebo na speciální podstránce: www.dpo.cz/nouzovadoprava.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně je jednou ze dvou nemocnic v ČR pro pacienty s těžkým průběhem nemoci COVID-19. V minulých dnech se nemocnici ozvaly desítky firem, organizací a jednotlivců s nabídkou pomoci – ať už s šitím roušek, materiální anebo finanční podporou.

„Je úžasné, kolik lidí a firem chce pomoci, jsme za to opravdu rádi,” uvedl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Ing. Vlastimil Vajdák a doplnil: „Chceme, aby veřejnost měla přehled v tom, na koho se obrátit, komu zavolat a podobně. Aby i pomoc měla nějaký řád a byla transparentní. Proto jsme spustili nový web, kde zájemci najdou všechny informace.”

Na novém webu www.covid-fnusa.cz zájemci naleznou to, co nemocnice potřebuje nejvíce, konkrétní informace v případě materiální či finanční podpory a také aktuality. Webové stránky dali během několika málo dní dohromady zaměstnanci Mezinárodního centra klinického výzkumu, které je součástí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Své služby nabízejí i jako dobrovolníci – stejně tak někteří zaměstnanci nemocnice, pracující v administrativě. Proto na speciálním webu vznikla i samostatná sekce "zaměstnanci."

Reklama

Výběr článků

Načítám