Hlavní obsah

Umění, krása a léto se sešly v ústecké Galerii pod radnicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 9. srpna Klub přátel umění Ústí nad Orlicí otevřel s účastí 46 umělců a více než stovkou návštěvníků již 23. ročník Ústeckého salonu 2019.

Foto: Stanislava Dvořáková

Holčičí sen Danuše Dolečkové proměněný v krásnou skutečnost vítal návštěvníky Ústeckého salonu 2019.

Článek

Nebylo by léto létem, kdyby jeho krása nebyla vtělena do všech podob umění. Zásluhou umělců, milovníků umění a všech návštěvníků, kteří se rádi touto krásou potěší, má tato letní přehlídka umění v Ústí nad Orlicí svou letitou tradici.

V pátek 9. srpna byl tak otevřen v Galerii pod radnicí již 23. ročník tradičního Ústeckého salonu. Svoji tvorbu zde představilo 46 umělců, z toho 42 členů Klubu přátel umění v Ústí nad Orlicí.

Svými díly bylo zde zastoupeno 14 umělců z Ústí nad Orlicí, 24 z dalších měst a obcí Orlickoústecka, po jednom z Týnu nad Vltavou, Žehužic, Malé Skály, Podbořan u Ronova, 3 z Prahy a 1 žena ze Slovenska.

V nabídce bylo 103 prací, a to malba (olej, akryl, tempera, kvaš, textilní barvy a podmalba na skle), akvarel, pastel, kresba tuší, křídou, monotyp na papíře, grafické techniky, kombinovaná technika, počítačová grafika, olejotisk, koláž a digitální koláž.

Dále řada rukodělných prací - glazovaná keramika Mgr.A Dagmar Langové z Prahy, kovaná plastika Bláznivá horolezkyně Františka Bečky z České Třebové, dřevořezba, dřevokoláž, patchwork (ubrus, deka, polštářek, kabelka) a paličkovaná krajka.

Krásná literatura byla zastoupena pražskými básníky Mgr. Robertem Bargelem a Věrou Ludíkovou. Nechyběla ani odborná literatura, Vědci, vynálezci a podnikatelé v českých zemích - současnost, od Doc. Ing. Josefa Ripky, Ph.D. z Ústí nad Orlicí.

Krásu léta v barvách zachytily obrazy se zátiším, rozkvetlé louky i kytice v zahradě. Fantazie se promítla do květů Bohuslava Jirgleho, barvy temper Mg.A Martiny Novotné a akrylů Mgr. Tomáše Šmilauera Tajemství měsíce srpna, Cesty vody, Co se děje než vyroste tráva a Krajina i v létě zamyšlená.

Skutečná krása krajiny našla zobrazení v mnoha dílech z blízkého okolí. Nevšedním podáním bylo Lotosové jezírko Jiřího Motáka z Horní Sloupnice a třpytící se ptáci a pávi v podmalbě na skle Václava Hejnáka z Ústí nad Orlicí.

O působení kouzla krás přírody Orlického podhůří svědčí i zaměření tvorby Nizozemce Oskara Wilhelmuse van Eijka, žijícího v Řetové, a to jeho oleje na dřevě Romantické zákoutí a Západ slunce.

Ústí nad Orlicí patří i k oblíbeným místům akademické malířky Evy Vlasákové z Malé Skály - Vranové, která na výstavu přispěla svými kresbami tuší Vzpomínky na Japonsko.

Příjemnou atmosféru provázel po celou dobu trvání vernisáže hudební doprovod s oblíbenými melodiemi v podání Zdeňka Černého, bývalého učitele Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.

Výstava potrvá do pátku 30. srpna a lze ji navštívit mimo pondělí od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin, v sobotu a neděli jen odpoledne od 14 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám