Hlavní obsah

Třídění bioodpadu na sídlištích ve Frýdku-Místku zatím není příliš efektivní

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek v září zkušebně zavedl svoz bioodpadu na deseti nejlidnatějších sídlištích. Z kontejnerů byla v září svezena necelá tuna bioodpadu. Bohužel se v něm objevily igelitové pytle, papír i plechovky.

Foto: magistrát FM

Bioodpad z kontejnerů na sídlištích

Článek

Bioodpad tím byl znehodnocen a bylo nutné jej manuálně přetřídit, a to není ekologické, ekonomické ani efektivní.

„Hnědé kontejnery byly umístěny v deseti nejlidnatěji osídlených lokalitách města. Jedná se o místa, na kterých jsou již rok umístěny také nádoby na použité jedlé oleje. V rámci osmi svozů v měsíci září bylo z deseti kontejnerů na bioodpad svezeno celkem 960 kilogramů bioodpadu, což je v průměru 120 kilo na svoz. Ve dvou případech bylo z celkem deseti kontejnerů svezeno jen 30 kilo bioodpadu, což jsou v průměru jen 3 kila na kontejner. Abychom tedy neplatili za vývoz téměř prázdných kontejnerů, rozhodli jsme se je svážet jen jednou týdně, a to vždy ve čtvrtek,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

Podle pracovníků Frýdecké skládky se v kontejnerech na bioodpad často vyskytovaly igelitové pytle, noviny a plechovky. Odpad tak byl znehodnocen a musel být ručně dotříděn, což všeobecně zvedá náklady na jeho svoz a vůbec jeho možnost použití pro následné zpracování na kompost a kvalitní zeminový substrát.

Do kontejnerů na bioodpad patří opravdu jen bioodpad, tedy zbytky rostlin, ovoce a zeleniny, ale taky použitá zemina z květináčů a truhlíků, čajové sáčky nebo kávová sedlina. Nicméně, nesmí být zabalen ani do novin ani do igelitového pytle. Do kontejneru musí být vhozen samostatně nebo ve speciálních a k tomu určených vacích, které ale nejsou nejlevnější. Nejlepším a nejekonomičtějším způsobem je vyčlenit si v domácnosti koš na bioodpad a ten pak z něj do kontejneru přesypat.

„Kvalita životního prostředí je jedním z ukazatelů životní úrovně a my chceme, aby ve Frýdku-Místku byla vysoká. Svoz bioodpadu ze sídlišť jsme zavedli na žádosti občanů. Na konci roku projekt vyhodnotíme a rozhodneme o dalších opatřeních. Novinky někdy potřebují delší dobu, než se takzvaně zažijí a stane se z nich běžná součást každodenního života. Rozhodně tedy budeme v projektu pokračovat i v příštím roce,“ uzavřel primátor Michal Pobucký.

Seznam míst a mapový zákres rozmístěných biookontejnerů  (po otevření přílohy word klikněte na podtrženou a modře zvýrazněnou část textu – ulici).

Reklama

Výběr článků

Načítám