Hlavní obsah

Střední zdravotnická škola v Šumperku oslavila sedmdesáté výročí založení

Novinky, Vladimíra Krejčí

Slavnostním programem v budově divadla oslavila Střední zdravotnická škola v Šumperku 70. výročí svého založení. Škola, která působí v podhůří Jeseníků už od roku 1949, vychovává budoucí zdravotníky. O její absolventy je v regionu mimořádný zájem.

Foto: Vladimíra Krejčí

Střední zdravotnická škola v Šumperku vznikla v roce 1949. Už od počátku své existence sídlí v bývalém dominikánském klášteře.

Článek

„Během sedmdesátileté existence zdravotnického školství se zde vystřídalo více studijních oborů, přičemž zásadní změna byla nastolena v roce 2004 zavedením studijního oboru zdravotnický asistent. Dle mého názoru tato změna ve zdravotnictví nebyla zcela ideální, proto doufám, že úprava studijního oboru na obor praktická sestra od 1. září letošního roku přinese našemu zdravotnictví více středoškolského personálu a že se brzy dočkáme kvalitního vypracování kompetencí pro tyto zdravotnické pracovníky,“ uvedla na slavnostní akademii ředitelka Zuzana Gondová.

Dále připomněla úspěchy školy, jež mimo jiné získala Cenu města Šumperka za preventivní programy pro veřejnost. Obdržela také titul Zelená škola Olomouckého kraje, zapojila se do programu Erasmus, soutěží, olympiád i Středoškolské odborné činnosti.

„Nemalé úspěchy jsme několikrát dobyli i na poli sportovním. Velké poděkování patří všem žákům i pedagogům, kteří každoročně darují krev, což je to nejcennější pro záchranu lidského života,“ dodala ředitelka Gondová.

Kulturní program, připravený žákyněmi a žáky školy, moderovaly studentky třetího ročníku Petra Kimmerová a Vanesa Dohnálková. Účinkující předvedli svůj um ve dvou desítkách hudebních, tanečních, sportovních i recitačních vystoupení.

Program doplnila módní přehlídka uniforem zdravotních sester, promítání dokumentu o škole i historických fotografií. Publikum pobavil zábavný kvíz i báseň o bydlení na internátě, všechny přítomné v sále dojal sborový zpěv písně Srdce nehasnou. K výročí škola také vydala almanach.

„Zdravotnická škola je dáma v rozkvětu. Přišel jsem jí popřát k sedmdesátým narozeninám, což je úctyhodný věk. Ke škole mám osobní vztah, protože tu studovaly mé sestry. Sloužil jsem jim jako zkušební panák, měl jsem obvázané všechny části těla a došlo i na injekce,“ svěřil se na oslavách starosta Šumperka Tomáš Spurný. Kromě osobní vzpomínky přidal také slib, že město zrekonstruuje školní hřiště.

Střední zdravotnická škola v Šumperku vznikla v roce 1949. Už od počátku své existence sídlí v bývalém dominikánském klášteře, zrušeném v rámci reforem panovníka Josefa II. v 80. letech 18. století. Zhruba o sto let později byla v někdejším klášteře zřízena tkalcovská škola. Od této doby sloužila převážná část areálu školním účelům. Generální rekonstrukce památky probíhala od konce 70. let až do 90. let minulého století.

Citlivě zrekonstruovaná památka vyhovuje nárokům moderní školy, žákyně a žáci získávají potřebné teoretické znalosti i praktické dovednosti. Škola je vybavena laboratořemi pro výuku odborných předmětů. Budoucí zdravotníci vykonávají odbornou praxi v Nemocnici Šumperk a v sociálních zařízeních. Absolventi nacházejí uplatnění ve zdravotnictví i v sociálních službách, řada z nich úspěšně pokračuje ve studiu na vyšších odborných školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám