Hlavní obsah

Staročeské tvoření aneb Vánoční ozdoby minulého století

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte chuť si v předvánočním čase vyrobit tradiční lidovou dekoraci, která v dobách našich předků nahrazovala ozdobený vánoční stromeček? V sobotu 14. prosince si ve výtvarné dílně vyrobíte tradiční zvykoslovný předmět – „stavbičku“, dekoraci, hračku, dárek či zdroj mlsání v jednom.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

K tvorbě použijete převážně jedlé drobnosti – jablka, křížaly, rozinky, drobné pečivo, ořechy, makovice, hrách.

Jablko je darem přírody. Nejenže má v sobě spoustu prospěšných látek a chutná, ale fascinuje i úžasnými oblými tvary a barevnými odstíny. Snad právě proto dokáže náš domov prodchnout opravdovou zimní atmosférou. Pomocí špejlí můžete sestavit „třesolku“, „zahrádku“, „svět“ či malý „vrkoč“, dozdobit zelenými lístky a barevnými látkami.

Vstupné/osoba 60 Kč. Cena zahrnuje materiál na jednu vámi vybranou „stavbičku” a prohlídku vánoční výstavy Vánoce a tradiční pokrmy ve třídě Bohuslava Martinů, na které uvidíte prostřené stoly a porovnáte, co se na nich a pod nimi objevovalo v době vlády Karla IV., co v 19. století a co dnes. Materiál na tvorbu dalšího předmětu si lze dokoupit za 20 nebo 30 Kč. Akce se koná v sobotu 14. prosince od 13.00 do 15.00 hodin.

Další informace na www.cbmpolicka.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám