Hlavní obsah

Sněhová královna pomalu klepe na dveře

Novinky, Petr Mráček

V pražském divadle Hybernia se v těchto dnech dolaďuje rodinný muzikál Sněhová královna. Premiéra bude 20. září od 18 hodin. Ale ještě předtím se hlavní aktéři předvedli ve svých kostýmech.

Foto: archív produkce muzikálu

Sněhová královna - rodinný muzikál

Článek

V Hybernii se uskutečnila módní přehlídka kostýmů připravovaného nového původního muzikálu pro všechny generace Sněhová královna, s hudbou Zdeňka Bartáka, který na motivy příběhu H. Ch. Andersena napsali Alena a Jan Pixovi, texty písní Kristýna Pixová. Kostýmy jsou dílem výtvarnice Kateřiny Bláhové a její asistentky Petry Štětinové-Goldflamové.

Kateřina Bláhová vystudovala scénografii na JAMU v Brně. Za sebou má mnoho divadelních inscenací, například Shakespearův Cymbelín v Trnavě v režii V. Kollára, inscenaci Pipi Dlouhá punčocha v Šumperku v režii O. Elbela, kostýmy pro televizní pohádku Janek nad Janky – režie J. Vanýsek, dramatizace Wernischových básní Kominické lodě v režii A. Goldflama a další. Momentálně pracuje na kostýmech pro inscenaci Funny girl v Národním moravskoslezském divadle v Ostravě, opět s režisérem Lumírem Ol­šovským.

Kostýmy Sněhové královny a jejích tří sester vyrobila Jana Pospíšilová, všechny ostatní byly vyrobeny v dílnách Městských divadel pražských pod vedením Evy Duškové, koruna pro Sněhovou královnu, která má hodnotu 50.000 Kč, a další šperky jsou dílem Olgy Kopalové-Rynešové.

Sněhová královna je v pravém slova smyslu opravdu rodinný muzikál. 

Samozřejmě ne všechno se dá ve třech zvládnout, a tak si rodiny vybraly ke spolupráci zdatné a zkušené partnery – kromě kostýmní výtvarnice Kateřiny Bláhové, odborníka na scénu, oceňovaného Martina Černého, na choreografii Helenu Peerovou a v první řadě režiséra Lumíra Olšovského a další známé herce a také, což je sympatické, zcela nové muzikálové tváře. Text ústřední písně Sněhová královna napsal Ondřej Suchý.

Původní známý pohádkový příběh H. Ch. Andersena autoři přizpůsobili velkému jevišti a výpravné muzikálové podívané. Hlavním dějovým motivem zůstává velká láska Gerdy a její statečná cesta za vysvobozením milovaného Kaye. Na rozdíl od původní pohádky Gerda a Kay nejsou děti, ale mladí lidé, kteří mají před svatbou.

Sněhová královna není prvoplánově zlá, je to složitá rozporuplná osobnost, v níž zápasí dobro se zlem, které jsou v muzikálu ztělesněny dvěma rádci - ONA je zlo a ON dobro. Přes napínavou cestu Gerdy, příběh není ponurý a smutný, naopak – situace a postavy se vyznačují milým humorem, který pobaví všechny.

Osoby a obsazení:

SNĚHOVÁ KRÁLOVNA - D. Patrasová / M. Bočanová                            

GERDA - Míša Sejnová / Ivana Korolová / Anna Julie Slováčková

KAY - David Gránský / Jan Kopečný

V dalších rolích: Sabina Laurinová, Michaela Nosková, Linda Finková, Barbora Rajnišová, Eva Kleinová, Vlasta Žehrová, Lumír Olšovský, Daniel Barták, Peter Strenáčik, Felix Slováček jun., Jan Vlas, Eliška Ochmanová, Kateřina Herčíková a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám