Hlavní obsah

Skautská pomoc ve spolupráci s městem Habartov jede na plné obrátky

Novinky, Aleš Plevka

Skautská hesla "Buď připraven" a "Sloužím" jsou nyní v Habartově bezezbytku naplňována. I když ani sebelepší průprava nikoho na současnou situaci nemohla připravit docela. Trvalo to tak pár dnů, než vůdce střediska Dýmka Lukáš Cupal ve spolupráci s místostarostou Ing. Milanem Krčínem vše zorganizovali.

Foto: Aleš Plevka

Vítanou podporou pro Skautskou pomoc v Habartově se stalo bezplatné zapůjčení automobilu Škoda

Článek

Naplno se Skautská pomoc rozjela 16. března a ihned od počátků bylo jednou z priorit šití a následná distribuce roušek. Nejprve šlo o to zabezpečit lidi, kteří vykonávají povolání, která jsou v této době nepostradatelná pro druhé. Balíčky roušek i s letáčkem vysvětlujícím, jak o ně správně pečovat, tak putovaly do nemocnic, na zdravotní středisko, do obchodů, na poštu, do domu s pečovatelskou službou, na úřad.

Organizovaných švadlenek chvála bohu přibývalo, a tak se denní produkce postupně zvedala a dnes je to již solidních 200-300 kousků, které jsou v Habartově schopni vyprodukovat. Roušky proto putují i do běžných domácností, které si je mohou objednat buď osobně, telefonicky či přes formulář ve facebookové skupině Habartov.

Dobrovolnická skupina čítá asi 30 členů, a to nejen z řad skautů, přidali se i další občané. Díky moderním komunikačním technologiím - Facebooku a WhatsAppu, Google dokumentům a formulářům, které má na svědomí Lukáš Cupal - vše funguje bezvadně.

Někteří šijí, další stříhají či brousí nůžky, kurýři svážejí materiál od dárců a hotové roušky od švadlenek, roznáší se léky a roušky, zajišťují se nákupy a další pochůzky. Dbá se i na informovanost lidí, vznikl speciální papírový leták určený pro seniory. Ti v něm naleznou přehledným způsobem zapsané obecné informace - i ty napasované na habartovské podmínky a vše mají doplněno o nejdůležitější telefonní kontakty. Leták byl distribuován na veřejná místa, kde k němu mají tito lidé, kteří většinou nehoví internetu, snadný přístup.

Každý den se ve skupině Habartov objevují podrobné raporty o fungování celé služby a na témže místě poskytuje fundované informace také místní lékařka MUDr. Věra Blechová. Tato skupina je také klíčová pro řešení drobnějších a někdy i těch zásadnější potíží, jako byla např. prasklá žárovka u šicího stroje, zlomené jehly apod. Díky ochotným dárcům se vše vyřešilo.

Mnoho lidí na základě těchto výzev také daruje látky, gumičky, ochranné pomůcky či jiný potřebný materiál. Společnost Škoda skupině bezplatně zapůjčila své vozidlo. Ta podpora a soudržnost je fantastická a třeba i jen fotografie obdarovaného člověka s nasazenou rouškou a jeho prostým díky je pro všechny habartovské dobrovolníky obrovskou a povzbuzující vzpruhou do další práce pro druhé.

O větší informovanost se prostřednictvím veřejného rozhlasu a webových stránek snaží i samotné město Habartov, které je dobrovolnické skupině různým způsobem nápomocno.

Současná doba přináší spoustu obav, nejistoty a chmurných myšlenek, ale navzdory tomu také poukazuje na množství skvělých lidských vlastností. Každý den v Habartově totiž napíše i desítky drobných povzbuzujících a kladných příběhů a epizod.

Není jasné, jak dlouho to vše bude trvat, v Habartově zato jistě vědí to, že v pomoci vytrvají tak dlouho, jak bude třeba a jak síly a prostředky budou stačit. Jestli je chcete v této snaze finančně podpořit, od 25. března máte možnost a to zde: https://www.darujme.cz/projekt/1202829. Za případnou podporu Habartovští děkují.

Reklama

Výběr článků

Načítám