Hlavní obsah

Sezona parních vlaků s opravenou lokomotivou začne o víkendu na úzkokolejce Osoblažka

Novinky, Táňa Arťušenková

Fanoušci páry si užijí zahájení sezony na úzkokolejce Osoblažka v Jeseníkách v sobotu 20. června. První letošní parní vlak z nádraží v Třemešné ve Slezsku vyrazí v 10.45 a do Osoblahy dojede ve 12.03 hodin. Na zpáteční cestu se vydá deset minut po patnácté hodině.

Foto: Archiv EUR Praděd

Než se vydá Osoblažka na cestu.

Článek

Organizátoři kvůli doznívajícím opatřením koronavirové pandemie v Osoblaze sice nepřipravili doprovodný program, cestující se však mohou přímo na nádraží občerstvit v pivním vagónu nebo vyrazit na prohlídku městečka. Za návštěvu stojí například židovský hřbitov. V Třemešné si zase projít unikátní stezku dřevěných soch.

Největším lákadlem bude určitě opravená parní lokomotiva Malý štokr. Vyrobila ji plzeňská škodovka v roce 1949 pro jugoslávské lesní železnice. V 70. letech ji zachránil rakouský spolek nadšenců Club760 a od roku 2009 jezdí na Osoblažské úzkokolejce.

„Lokomotiva takovou generální opravu ještě nikdy neprošla, a proto věříme, že bude ještě dlouho provozuschopná,“ podotkl Pavel Schreier ze Slezských zemských drah. Na generální opravdu získaly Slezské zemské dráhy dotační prostředky od Moravskoslezského kraje, ale také od jednotlivých dárců, kteří na opravdu mohli a stále mohou přispět na speciální transparentní účet.

Parní vlaky budou v červnu jezdit také v neděli a vlaková souprava se poveze na světové vlně. „Zapojili jsme se do projektu Moravskoslezského kraje Máme světový kraj, který Osoblažskou úzkokolejku připodobňuje k slavnému expresu do Bradavic z populárního Harryho Pottera. Projekt se snaží přilákat tuzemské turisty do našeho kraje. Díky podpoře uvažujeme o rozšíření provozu nebo ho prodloužíme do října,“ doplnil David Chovančík ze Slezských zemských drah.

Osoblažka skutečně vypadá jako pohádkový vláček - a navíc zdolává neobvykle klikatou trať s nejprudší zatáčkou na českých železnicích. Dalším ze světových míst na její trase je zámek ve Slezských Rudolticích. Na první pohled připomíná palác ve Versailles, těch skrytých vzájemných podobností tam je více. Například v neuvěřitelných životních příbězích jejich majitelů, hraběte Alberta Hodice a krále Slunce Ludvíka XIV.

Cestující nepřijdou ani o oblíbené tematické jízdy. Jde například o tradiční akci Fajné léto v sobotu 11. července nebo o Strašidelný vlak do Strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích v sobotu 29. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám