Hlavní obsah

S Janem Rokytou o ostravském Mezinárodním hudebním festivalu Musica Pura

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecký ředitel Mezinárodního hudebního festivalu MUSICA PURA Jan Rokyta se v přípravách na podzimní svátky (nejen) folklorní hudby zamýšlí nad specifiky druhého ročníku, který se uskuteční 24. - 27. listopadu, a v ohlédnutí za ročníkem prvním vysvětluje změny a inovace v dramaturgii festivalu.

Foto: Veronika Klimonová

Jan Rokyta, umělecký ředitel ostravského festivalu MUSICA PURA

Článek

Čtyřdenní hudební festival inspirovaný lidovou hudbou MUSICA PURA otevře za necelé čtyři měsíce brány svým posluchačům. Čím je letošní ročník výjimečný a čím se liší od ročníku prvního?

Začnu tím, co se dramaturgicky určitě osvědčilo… Loňský premiérový ročník potvrdil smysluplnost společného koncertování ostravských folklorních muzikantů, proto bude zahajovací koncert festivalu i v tomto roce patřit domácímu tělesu OSTRAVA CIMBALOM ORCHESTRA.

Muzikanti z předních ostravských folklorních kapel budou doprovázet legendární primáše ze západních Karpat, mezi kterými nebudou chybět Martin Hrbáč, Miroslav Dudík, Jan Karpiel či letos jubilující Miroslav Hlosta. Do Ostravy se po loňském úspěchu vrátí i rezident festivalu, fenomenální rumunský cimbalista Marius Preda, tentokrát se špičkovými hudebníky z Bukurešti.

Letošní premiéru zažije netradiční nadžánrové pojetí Moravské lidové poezie v písních Leoše Janáčka, ve které se ke světové operní zpěvačce Martině Jankové a stejně světovému klavíristovi Ivo Kahánkovi přidá Ensemble FLAIR ve spolupráci s předními moravskými lidovými zpěváky a instrumentalisty.

Neméně výjimečná bude i maďarská kapela snů s primášem Ivanem Herákem, která se v sobotní festivalový večer postará o skutečný hudební ohňostroj. Všechny čtyři večery budou výjimečné a hodnotné a dlužno dodat, že se budou tento rok bez výjimky konat v Divadelním sále Domu kultury města Ostravy.

Chystáte nějakou novinku stran doplňkových akcí, které budou provázet jednotlivé koncerty?

V tomto roce uskutečníme již dříve zamýšlené snoubení hudby a vína. V obou oblastech se dlouhodobě pohybuju jako profesionál a doslova mi to nedá, abych ke špičkové muzice nepřidal i špičkový lahodný mok, vznikající alkoholovým kvašením révy vinné. Ve foyer se před každým koncertem představí špičkové moravské vinařství, prezentující vína evropského rozměru a kvality. Pevně doufám, že zážitek z degustace umocní i celkový dojem z hudebního večera, který bude následovat.

Kam chcete směřovat dramaturgii festivalu v příštích ročnících? Chcete zachovat směr, který jste v loňském roce nastolil?

Z tradiční evropské lidové kultury je zde ještě mnoho zajímavých stylů, špičkových souborů a sólistů, které mohou ostravské publikum potěšit a poučit. Globální směr festivalu bude tedy zcela určitě zachován. Důraz budu klást na společné muzicírování ostravských folklorních muzikantů, ke kterému se ovšem příští rok přidá i element brněnský.

Po loňské zkušenosti s jihorumunskými virtuózy i té letošní s jejich maďarskými kolegy ostaneme někde „na půl cesty“... Festivalový rok 2017 bude totiž ve znamení lidové hudby z Transylvánie, oblasti ojedinělé kultury a především vzrušující muziky! A dá-li Bůh, přijede do třetice i cimbálový virtuóz Marius Preda. Kdo přijede s ním? Nechte se překvapit a nasměrujte své kroky na festival.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám