Hlavní obsah

Romantika závěru prosince měla jarní ladění

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 26. prosince se vydalo 28 vodáků na zimní turistický pochod, aby vyhledali zbytky vánoční pohody, na které je letošní příroda převelice skoupá.

Foto: Pavel Bartoš

V teplém prosincovém dni Vánoce´v České Třebové připomínal jen slavnostně nazdobený mohutný smrk na Starém náměstí.

Článek

Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad jsem s ní na ledu ... znělo účastníkům po ránu v uších ještě z rozhlasových koled předchozího dne. Kdepak led, kdeže ty staré časy jsou, ani džbán již není v kurzu. Ale nějaká ta skrytá čutora se jistě najde i s náplní pro potěšení a pozvednutí nálady.

A bylo jí potřeba. Podmračené ráno 26. prosince příliš radosti nepřinášelo. A tak lid vodácký tentokrát nezamířil k Tiché Orlici, ale vydal se na průzkum sousedního města Česká Třebová. Pro povzbuzení a naladění vánoční atmosféry si turisté prohlédli místní vánoční strom a s odleskem pohody předchozích dní se vydali za historickými skvosty města.

Nejvýznamnější architektonickou památkou České Třebové je rotunda svaté Kateřiny, která je zároveň jedinou dochovanou románskou rotundou ve východních Čechách. Její počátky jsou zahaleny tajemstvím, ale patrně souvisí s kolonizační činností premonstrátů v Litomyšli. Stavba zděné kaple, která nebyla ve 13. století běžnou záležitostí, ukazuje na mimořádný význam místa a spolu s polohou na vyvýšeném ostrohu, potvrzuje předpoklad historiků, že se jednalo o tvrz nebo opevněný dvorec.

Okolnosti vzniku jsou však opředeny řadou legend a pověstí. Podle jedné se na místě zjevila sv. Kateřina se zástěrou plnou kamení s přáním, aby na tom místě byla postavena kaple. Jiná pověst vypráví, že kaple měla stát v nedaleké obci Skuhrov. Zázraken byl však veškerý stavební materiál přemístěn na toto návrší. Nakonec nezbylo, než postavit kapli na místo, které sv. Kateřina vybrala. Podle další pověsti je zde ukryt zvon z ryzího zlata.

Tak se rotunda svaté Kateřiny, nazývaná místními "Kostelíček", spolu s dřevěnou zvonicí a ve stínu vzrostlých stromů s pozůstatky osamělých náhrobků bývalého hřbitova, stala dominantou nejstarší části města. Malebné chaloupky, rozhozené po členitém terénu, které vytvářejí neopakovatelný kolorit ulice "U Kostelíčka", jsou zároveň každoročně v listopadu o svátku sv. Kateřiny dějištěm významné kulturní akce -  Jabkancové pouti.

Další cesta za poznáním vedla okolím do přírody na Třebovské stěny do lesní osady Studená Hůra, kde se turisté přesvědčili o neblahých důsledcích snahy zlikvidovat kůrovce.

Radostnější obraz poskytl Skuhrovský potok mířící do obce Rybník, kde se nachází rekreační oblast Srnov s hospůdkou v krásném přírodním místě s naučnou stezkou "Údolím Skuhrovského potoka".

Restaurant Nad Hrází Srnov s perfekní kuchyní se stal příjemným cílem posledního zimního pochodu v roce 2019, posezením u betléma a představením pohádkové legendy: Na Srnově se potuluje drak, ale nemusíte se ničeho bát, tento drak princezny nepapá, hrady nebourá a v jeskyni nebydlí!

A tak DRAK - extra chmelový ležák - ukončil příjemný sváteční den i s patřičným gurmánským vyvrcholením.

Reklama

Výběr článků

Načítám