Hlavní obsah

Řeka Orlice je stálou inspirací pro umělce

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí otevřelo výstavu akvarelů malujícího notáře JUDr. Viktora Faltise, který rád maloval přírodu a především mu učarovala řeka Orlice a její okolí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Akvarel Viktora Faltise: Údolí Divoké Orlice - partie u Litic.

Článek

Krása řeky Divoké a Tiché Orlice a okolní přírody okouzluje v přítomnosti, ale lákala umělce k tvorbě i v dobách minulých. V současnosti jsou její zákoutí objektem především profesionálních i neprofesionálních fotografů, v minulosti to byly výpravy se stojanem, plátnem a štětcem. Díky těmto vyznavačům přírodních krás se nám dochovala její podoba po období mnoha století.

Na příchod jara a četných procházek touto krajinou navázala výstava v ústeckém Městském muzeu, kdy na akvarelech z doby 19. století amatérského malíře JUDr. Viktora Faltise, zapůjčených Městskou galerií v Litomyšli, přiblížila věčné kouzlo přírodních krás.

Poetické uspořádání vystavených akvarelů umocnily tóny úvodního koncertu žáků ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí. Návštěvníci pak mohli shlédnout řadu známých míst z blízkého okolí i méně známých oblastí okolí toku Divoké i Tiché Orlice a další podmanivé výjevy Orlických hor. 

Viktor Faltis se narodil 14. 12. 1834 v Litomyšli. Na přání otce vystudoval právnickou fakultu, i když jeho zájmem bylo především malířství. Z tohoto důvodu se této zálibě věnoval souběžně se studiem práv, kdy navštěvoval malířskou akademii. Základy malířské techniky získával u litomyšlského malíře A. Dvořáka.

Po promoci doktora veřejných práv působil ve Vysokém Mýtě a Jindřichově Hradci a v roce 1868 přesídlil do Ústí nad Orlicí, kde byl jmenován městským notářem. Toto působiště podnítilo jeho lásku k přírodě a nabídlo mu řadu nádherných scenérií kolem řeky Orlice. Tyto se pak staly hlavním námětem jeho obrazů, kterým hlavně věnoval svůj volný čas.

Do historie města Ústí nad Orlicí se zapsal také v roce 1871 jako zakládající člen a první velitel sboru dobrovolných hasičů. Dále působil i v Jezdeckém klubu založeném v roce 1878, kde se stal jeho prvním předsedou. 

Pro veřejnost jsou však nejvýznamnější památkou četné akvarely připomínající nehynoucí krásu okolí města a Orlických hor.

Zavzpomínat na minulost a porovnat vystavená díla se současností mají zájemci možnost do 18. května, kdy bude výstava uzavřena.

Návštěvní hodiny jsou v úterý až pátek od 9.00 - 17.00 hodin s přestávkou od 11.30 - 12.30 hodin a v sobotu, neděli, svátek od 13.00 - 17.00 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám