Hlavní obsah

Recitál plný hudebních kontrastů nabídne ve Smetanově síni Obecního domu varhaník Pavel Svoboda

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vloni zahájený cyklus varhanních recitálů ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, jehož cílem je poskytnout mimořádný hudební zážitek a také obnovit využívání vzácného nástroje, pokračuje i letos. V sobotu 21. prosince rozezní vzácné varhany Pavel Svoboda.

Foto: Honza Ježdík

Recitál plný hudebních kontrastů nabídne 21. prosince dopoledne ve Smetanově síni Obecního domu varhaník Pavel Svoboda.

Článek

Varhaník Pavel Svoboda je laureátem soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig.

Hudbě se začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce, hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích ve třídě Josefa Rafaji a Václava Rabase. Absolvoval Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy, řadu interpretačních kurzů u významných varhaníků a roční stáž na Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara.

Po prvním roce studia varhan zvítězil na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě a obdržel Cenu interpretace od Nadace Český hudební fond. Je nositelem 1. ceny a titulu Laureáta z Mezinárodní interpretační soutěže Brno, druhé ceny z Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena a třetí ceny z mezinárodní soutěže v Německu, konané v rámci 36. ročníku Internationale Orgelwoche Korschenbroich. V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražské jaro, v roce 2016 získal 2. cenu a titul Bachpreisträger v prestižní mezinárodní soutěži v Lipsku.

Krátce předtím, než rozezní královský nástroj ve Smetanově síni Obecního domu, se Pavel Svoboda podělil o pohled na vzácné varhany: „Varhany v Obecním domě - to je taková srdcovka. Tak nádherný nástroj v centru metropole a přitom relativně málo využívaný. Velký dík patří řediteli Obecního domu panu Vlastimilu Ježkovi a vedení Symfonického orchestru FOK, že se díky jejich spolupráci po letech vrátil alespoň malý cyklus varhanních koncertů do Smetanovy síně Obecního domu. Pro nástroj je totiž nejhorší, když se nepoužívá v plném rozsahu.”

A co posluchačům ve svém recitálu nabídne?

„Na program vánočního koncertu 21. prosince jsem zvolil takovou "směs" francouzského symfonismu (konkrétně slavné skladby Widora a Boëllmanna) s barokními a soudobými skladbami s vánoční tématikou. Zazní variace na francouzskou vánoční píseň od M. Corretta a C. Balbastera, soudobou hudbu budou reprezentovat Thierry Escaich a Luboš Sluka. Budou to velké kontrasty, myslím, že to je něco, co varhanním koncertům občas chybí. Zajímavý je také čas koncertu v 11 hodin, což láká k výletu do Prahy s dobrým obědem,” vystavil pozvánku sám interpret.

Pořadatelem recitálu je FOK ve spolupráci se společností Obecní dům, a. s. 

Reklama

Výběr článků

Načítám