Hlavní obsah

Přijďte v sobotu do ostravské zoo se starým spotřebičem, pomůžete chránit slony ve volné přírodě

Novinky, Jan Marxt

V sobotu 10. srpna se v ostravské zoologické zahradě uskuteční Den pro slony. Na akci se podílí kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin ve spolupráci s Moravskoslezským krajem a Zoo Ostrava.

Foto: Jan Marxt
Článek

Každý, kdo tento den před hlavním vstupem do zoologické zahrady od 9 do 18 hodin přinese a odevzdá starý elektrospotřebič, obdrží dětskou vstupenku zdarma.

Další aktivity s Elektrowinem si návštěvníci užijí uvnitř areálu zoologické zahrady. Čeká tu na ně dvanáctimetrová nafukovací soutěžní dráha nazvaná Přelez, přeskoč, recykluj a i další nafukovací atrakce a také výstava o recyklaci elektrospotřebičů.

Tato akce by měla jak malým, tak dospělým návštěvníkům připomenout, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do směsného odpadu. A že je nutné tyto spotřebiče odevzdávat buď do sběrných dvorů, u prodejců elektra nebo na dalších odběrných místech. A navíc recyklací šetříme přirozené prostředí v Africe, kde se vyskytují sloni, gorily a další živočichové. V těchto oblastech se totiž těží kovy pro výrobu elektronických zařízení a tím dochází k devastaci původních biotopů.

Cestou do zoo můžete odevzdat například nefunkční rychlovarnou konvici, toustovač, žehličku či fén, prostě staré elektro, které vám doma jen překáží. Odborným zpracováním se totiž dají z těchto věcí získat cenné materiály, které mohou být použity při výrobě nových pomocníků pro domácnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám