Hlavní obsah

Představení poštovní známky Jezeří by měla doprovodit opera

Novinky, Petr Fišer

Jezeří se v roce 2021 objeví na aršíku České pošty spolu s tématem Hornická krajina Krušnohoří jako součást UNESCO. Představení obou poštovních známek možná doprovodí unikátní operní dílo. Zámek by tak mohl zažít další historickou premiéru.

Foto: Petr Fišer

Zástupci souboru Collegium hortense při diskusi s představiteli města Horní Jiřetín o premiéře znovuoživené opery "Der Bergmönch" na zámku Jezeří.

Článek

Zdi pohádkového zámku na úpatí Krušných hor byly svědky prvního uvedení Beethovenovy 3. symfonie Eroica či Haydnova oratoria Stvoření.

V rámci dlouhodobé spolupráce mezi iniciátorem poštovní propagace zámku, kterým je Českojiřetínský spolek (vydavatel Krušnohorských novin), a teplickým souborem Collegium hortense vznikla myšlenka na další společnou aktivitu.

Trautzlova umělecká společnost, která soubor Collegium hortense zastřešuje, chystá obnovení téměř 200 let staré opery Der Bergmönch (na motivy pověsti o tajemném vládci Krušných hor, který je předobrazem Krakonoše). Autorem hudebního příběhu o hornících, přírodě a mýtických stvořeních tajemného Krušnohoří je teplický purkmistr Josef Wolfram (1789–1839). Opera byla poprvé uvedena v roce 1826. Dočkala se mnoha repríz na předních evropských scénách. Nejúspěšnější bylo provedení v Berlíně roce 1828 při oslavách narozenin pruského krále.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR jako vydavatel českých poštovních známek rozhodlo o sloučení témat Jezeří a Hornická krajina Krušnohoří UNESCO do jedné emise. To přivedlo oba spolky k myšlence představit téměř 200 let starou krušnohorskou operu v obnovené premiéře právě na Jezeří.

Nastudování a příprava si vyžádají celý rok. Jestliže se vše podaří, mohla by opera dotvořit důstojnou kulisu pro slavnostní představení nové poštovní známky, která má Jezeří i Krušnohoří prestižním způsobem reprezentovat na poštovních zásilkách jak v ČR, tak doslova po celém světě.

Prostory na zámku pro provedení premiéry znovuoživeného hudebního díla vytipovávali hornojiřetínský starosta Ing. Vladimír Buřt (na fotografii vpravo) a zastupitel Radek Vrábel (druhý zprava) spolu se zástupci obou spolků - na fotografii zástupci Collegia hortense Mgr. Jan Zástěra (vlevo) a Ing. Jan Matoušek (druhý zleva).

Umělecký vedoucí teplického hudebního souboru Mgr. Jan Zástěra je dirigentem Hudby Hradní stráže Pražského hradu. V listopadu 2019 řídil hudební doprovod národní pouti do Říma. Collegium hortense před několika lety oživilo např. oratorium Saul od oseckého cisterciáka Jakoba Trautzla. Toto dílo Collegium hortense provedlo v Rechenbergu v září 2019 v rámci II. symbolického propojení Moldavské a Freiberské dráhy.

Jak Trautzlova umělecká společnost, tak Českojiřetínský spolek oslaví v roce 2021 „decennium“, tedy desetiletí své existence. Další společná akce by měla být jednou z vrcholných oslav kulatého jubilea obou spolků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám