Hlavní obsah

Oční centrum v Ostravě Vítkovicích vyšetřuje nově zrak i dětem

Novinky, Radka Miloševská

Kompletní vyšetření zraku u dětí, krátké objednací lhůty i speciální pomůcky a útulné prostředí vhodné pro děti nabízí nově od začátku září Oční centrum Agel v Ostravě – Vítkovicích.

Foto: archiv Agel

Preventivní a screeningová vyšetření zraku provádí Oční centrum AGEL u dětí každého věku.

Článek

Tamní oftalmologové chtějí zvýšit dostupnost kvalitního očního vyšetření v co nejkratším čase pro dětské pacienty z Ostravy a okolí. Již brzy uleví také dětem trpícím šilháním.

Preventivní a screeningová vyšetření zraku provádí Oční centrum AGEL u dětí každého věku. „Bezbolestně vyšetřujeme vidění, základní binokulární funkce i přední a zadní oční segment, vždy to záleží na věku dítěte a míře jeho spolupráce. S pomocí speciálních pomůcek vyšetříme zrak i malým dětem, které neumí číslice ani písmena, místo toho poznávají obrázky, tvary, symboly," vysvětluje MUDr. Jana Juhászová, primářka ostravského Očního centra Agel, s tím, že do budoucna se péče o děti rozšíří také o vyšetření šilhání, tzv. dětský strabismus.

Zájemci o vyšetření dítěte se mohou objednat telefonicky na čísle 595 633 342 nebo na čísle 595 633 344. Ambulanci Očního centra AGEL vede atestovaná lékařka MUDr. Eliška Ryšavíková a oči zde vyšetří na doporučení dětského lékaře pro jiné postižení, dále poskytnou předpis brýlové korekce u dětí, vyšetření a ošetření při neprůchodnosti slzných cest u novorozenců a kojenců a vyšetření na vlastní žádost, které si hradí sám pacient.

Oční centrum Agel chce rozšiřovat péči o dětské pacienty, proto bude brzy vyšetřovat i dětský strabismus. „Občasné šilhání do jednoho roku dítěte je přirozená součást vývoje očních svalů. U předškolních dětí jde však o jednu z nejrozšířenějších refrakčních vad stejně jako dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus a tupozrakost. Vývoj zraku se touto dobou dokončuje a po sedmém roce dítěte už je problematické oční vady léčit. Kvalitní oční vyšetření však vyžaduje dostatek času, maximální spolupráci rodičů i jejich dohled, aby dítě brýle nosilo,“ radí MUDr. Jana Juhászová s tím, že refrakčních vad, zejména krátkozrakosti, v současné době u dětí přibývá. Velký podíl na tom má trávení volného času u počítačů, tabletů a smartphonů. Naopak dětem chybí uvolnění zraku pohledem do dálky, do zeleně a pobyt na čerstvém vzduchu v přírodě.

Oční centrum Agel je specializované na refrakční operace a chirurgii předního segmentu oka, zejména operace šedého zákalu. Kromě operační péče poskytuje komplexní diagnostickou péči na úrovni současných poznatků medicíny, diagnostiku a léčbu zeleného zákalu a onemocnění sítnice. Oftalmologové zde ročně provádí v průměru 3 tisíce očních operací a ošetří 27 000 klientů. Kromě areálu Vítkovické nemocnice se samostatné ambulance nacházejí také ve Vítkově.

Reklama

Výběr článků

Načítám