Hlavní obsah

Nový sběrný dvůr v Pohoří je službou občanům, navíc pomůže šetřit životní prostředí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pohoří na Rychnovsku dokončili projekt nazvaný Sběrný dvůr Pohoří. V úterý 3. září ve 14 hodin se otevřel pro občany, aby zde poprvé odevzdali odpady.

Foto: Dana Ehlová

"Pro naši obec se jedná o významnou akci, která je primárně službou občanům, ale pomůže šetřit i životní prostředí," řekla Helena Suchánková (vpravo).

Článek

Sběrný dvůr bude sloužit občanům s trvalým pobytem v Pohoří. „Jedná se o největší investiční projekt obce Pohoří v tomto roce. Pro naši obec se jedná o významnou akci, která je primárně službou občanům, ale zároveň pomůže šetřit životní prostředí. Předpokládáme, že díky sběrnému dvoru dojde k zefektivnění sběru odpadů v obci a k lepšímu třídění komunálních odpadů,“ sdělila starostka Pohoří Helena Suchánková.

Na jaký odpad jsou tedy zelené kontejnery ve sběrném dvoře určeny? „Je sem možné dovézt prakticky jakýkoliv odpad vznikající v domácnosti. Shromažďují se zde tyto tříděné odpady: plasty, papír, sklo, kovy, textilní materiál, nebezpečné odpady a objemný odpad. Obec Pohoří umožňuje občanům odkládat do sběrného dvora i omezené množství stavebního odpadu (stavební suti). Sběrný dvůr je zároveň místem zpětného odběru elektrických a elektronických zařízení a baterií. Při předávání odpadů do sběrného dvora bude postupováno podle provozního řádu sběrného dvora, zároveň je nutné postupovat podle pokynů obsluhy sběrného dvora,“ upřesnila starostka.

Otevírací doba byla stanovena na dva dny v týdnu – úterý a sobotu. V letním období (duben až říjen) v úterý od 14 do 16 hodin, v zimním období (listopad až březen) od 15 do 16 hodin. V sobotu od 9 do 11 hodin, respektive od 9 do 10 hodin.

A ještě jedno důležité sdělení: „V souvislosti se zahájením provozu sběrného dvora bude docházet ke změnám ve stávajícím systému nakládání s odpady v naší obci. Uvažujeme například o zahájení systému pytlového svozu tříděného odpadu (dům od domu). První svoz tříděného odpadu, a to plastů, by měl být uskutečněn již v říjnu,“ doplnila Helena Suchánková.

Nutno dodat, že správce sběrného dvora nečekal v úterý 3. září na prvního „zákazníka“ dlouho. Přišel s dotazem, kam patří pytel opatřený uvnitř alobalovou fólií. To další dva už přivezli odevzdat odpad ze své domácnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám