Hlavní obsah

Nová výstava seznamuje se soutěží na koncertní síň v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský ateliér prostorového plánování a architektury MAPPA sídlí nově u křižovatky Nádražní ulice s ulicí Čs. legií a Hollarovou ulicí v budově bývalého Galexu. Od 3. října tam sídlí výstava, která přehledně informuje o soutěži na koncertní síň v Ostravě, o zadání soutěže a jejich výsledcích.

Foto: Josef Zajíc

Koncertní síň pro Ostravu.

Článek

Vernisáž výstavy s názvem Koncertní síň pro Ostravu se konala 2. října za deštivého počasí v prostoru piazzetty u Komerční banky na Nádražní ulici.

V 18 hodin podrobné informace odprezentovali ostravský primátor Tomáš Macura, ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla, autor výstavy Tomáš Čech a Ondřej Vysloužil, ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury MAPPA, který výstavu zorganizoval.

Program vernisáže zahájili hudebníci Janáčkovy filharmonie Ostrava  úvodními fanfárami Janáčkovy Sinfonietty.

„Ostravané i návštěvníci města jistě ocení možnost seznámit se podrobně s vítězným návrhem, ale i s představami dalších uznávaných architektů. Osobně jsem vnímal celý příběh významné architektonické soutěže jako velmi silný a věřím, že ho výstava alespoň částečně zprostředkuje široké veřejnosti. Pro Ostravu je skvělou zprávou, že autorem návrhu je studio Steven Holl Architects v New Yorku ve spolupráci s pražským Architecture Acts. Právě americkému studiu se nejlépe podařilo propojit stávající Kulturní dům města Ostravy s novou koncertní halou. Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady,” řekl primátor Tomáš Macura.

Ostrava o výstavbou důstojné koncertní haly s perfektní akustikou, dostatečným místem pro  posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava usilovala desítky let. Kulturní dům, který byl vybudován v letech 1956 až 1961 v duchu moderního klasicismu, tuto funkci plnohodnotně neplní.

Výstava je zpřístupněna od 3. října do 1. listopadu v každý všední den od 14 do 18 hodin. Zájemci mají možnost seznámit se se všemi návrhy, které zkušení architekti z prestižních světových studií do soutěže odeslali.

Vedle Steven Holl Architects to dále byli Konior Studio, Henning Larsen Architects, Architecture Studio z Paříže, Nieto Sobejano Arquitectos z Berlína a Van Dongen-Koschuch Architets and Planners s Amsterdamu.

Součástí výstavy jsou videa s názory významných hudebníků, architektů a dalších osobností, které se vyjadřují k vizi koncertní síně, historie Kulturního domu města Ostravy, a přehled všech vyhodnocených návrhů.

K financování přípravy a realizace této investičně náročné stavby má město speciální účelový fond. Prozatím do něj vložilo z městského rozpočtu částku 250 milionů korun a další peníze budou přibývat. Podepsáním memoranda o spolupráci se už v roce 2018 k podpoře projektu částkou 600 milionů korun zavázal i český stát, zastoupený Ministerstvem kultury České republiky. Moravskoslezský kraj přislíbil 300 milionů korun.

Koncertní síň by se podle vítězného návrhu měla začít stavět v roce 2022. Náklady na realizaci v lokalitě Kulturního domu města Ostravy se odhadují na 1,5 miliardy korun bez DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám