Hlavní obsah

Nosí dnešní ženy spodánku nebo ranošenku? Odpověď vám dá výstava v klatovském Vlastivědném muzeu

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 18. února sál Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech praskal ve švech. Konala se tu slavnostní vernisáž výstavy k dějinám spodního prádla u nás Spodánky a ranošenky. Byla spojená s malou módní přehlídkou, na kterou přišla více než stovka lidí. Kurátorkou výstavy je Mgr. Ivana Sieberová.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku Mgr. Ivana Sieberová, etnografka Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech a kurátorka výstavy Spodánky a ranošenky

Článek

Jak vlastně výstava vznikla?

Je pravda, že když jsme před lety dělaly inventarizaci sbírky textilu a kolegyně přišly s nápadem, že bych měla udělat výstavu spodního prádla, nebyla jsem nadšená. Protože ony viděly, že máme poměrně dost efektního spodního prádla několika typů z 19. století. Ale moje představa o případné výstavě byla, že to bude průřez každým druhem prádla, jak se vyvíjel. A na to jsme ve sbírkovém fondu předměty neměli.

V tomhle směru mne velmi potěšily reakce ve veřejnosti. Pohybuji se v různých skupinách obyvatel v Klatovech i okolí a mluvila jsem o tom, že by výstava byla pěkná, ale že je lidem asi stále ještě žinantní dát do muzea spodní prádlo. Ale my jsme muzeum vlastivědné. To znamená, že nás zajímá především ten každodenní život. Lidé se nechali přesvědčit a začali do muzea nosit různé tipy spodního prádla a zároveň i z různých časových období, což bylo perfektní.

Ale hlavním impulsem k tomu, abych se pustila do příprav výstavy, bylo něco jiného. Před několika lety jsme dostali velký dar spodního prádla z jedné domácnosti z jižních Čech. Když jsem doplnila naši sbírku, ještě mi poměrně dost materiálu zbylo a říkala jsem si, že by nebylo od věci výstavu i z toho udělat.

Když jsem pak začala výstavu připravovat, uvědomila jsem si, že s prádlem souvisí zároveň i hygiena a její historie, a také údržba prádla i firmy, které v Klatovech v minulosti spodní prádlo vyráběly, a kvalitou své výroby se proslavily po celém světě. Takže určitá představa tady byla. Teď šlo o to, jak ji zrealizovat.

Zároveň jsem si říkala, že by bylo dobré, kdyby šla udělat nějaká módní přehlídka. Mluvila jsem o tom s Ing. Danou Haviarovou, která je původním povoláním oděvářka, a ona to shledala velice dobrým nápadem. A tak se ujala role tvůrce. Bez ní by ta přehlídka prostě nebyla. Sledovat ji při práci s těmi mladými lidmi bylo pro mne velkou zkušeností a zážitkem a oni všichni byli skvělí. Měla jsem moc velkou radost.

Co všechno lidé na výstavě uvidí? 

Ve vitrínách na chodbě vstupní haly máme výstavu Hygiena našich předků – střípky z dějin péče o hygienu těla u našich předků. Je tam ukázka pestré škály předmětů, které naši předkové k udržení hygieny používali v době, kdy už o hygienu dbali.

Ta největší část výstavy Spodánky a ranošenky ve výstavním sále ukazuje ve vitrínách jednotlivé tipy spodního prádla. Snažila jsem se v ní ukázat vývoj spodního prádla u nás. V první vitríně jsou dětské košilky a pleny. Pak jsou dvě vitríny věnované pánskému spodnímu prádlu, pánským spodkům, pánskému nočnímu oblečení, košilím a županům, a na to navazují dámské noční košile, noční kabátky a ranošenky. Jedna vitrína je věnována nočním čepečkům.

A pak už nastupují ty spodánky, spodničky, punčochy a podvazkové pasy, historie korzetů, historie podprsenek a končíme dámskými spodky, jak se dámským spodním kalhotkám říkalo. Část výstavy, která bude k vidění do 24. května, je věnována údržbě prádla i firmám, které v Klatovech vyráběly prádlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám