Hlavní obsah

Nemocnice v Klatovech a v Domažlicích nabízí testy na onemocnění covid-19 i samoplátcům

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovská a Domažlická nemocnice umožňují od soboty 25. dubna provádět test na onemocnění covid-19 metodou PCR i samoplátcům, tedy lidem, které k vyšetřením neindikuje ze zdravotních důvodů Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje. Test stojí 2800 korun.

Foto: ilustrační foto Nemocnice Plzeňského kraje

Nemocnice v Klatovech a v Domažlicích nabízí testy na onemocnění Covid-19 i samoplátcům, stojí 2 800 korun

Článek

„Jako jedni z prvních v zemi vycházíme vstříc občanům ČR, kteří dojíždí pravidelně za prací do ciziny a zejména do Německa (tzv. pendlerům). Těm vláda nově umožnila překračovat hranice a vyhnout se při příjezdu do ČR 14denní karanténě, pokud předloží negativní PCR test na covid-19. Test si ale může za poplatek nechat udělat kdokoli. Pro osoby indikované KHS jsou testy i nadále zdarma (hradí systém zdravotního pojištění).

Vyšetření jsme začali nabízet v pátek večer, ale už během dne jsme zaznamenaly desítky telefonátů a mailů od zájemců z Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje, kde nabídka vyšetření metodou PCR není nabízena. V prvních dnech očekáváme zájem stovek lidí. Pokusíme se všechny zájemce uspokojit," informoval tiskový mluvčí krajských nemocnic Bc. Jiří Kokoška.

Jaký test nemocnice provádí

„Provádíme test metodou PCR, která je dle rozhodnutí vlády jediná uznatelná pro možnost překračovat hranice bez nutnosti karantény. Zatím jako jediní v Plzeňském a Karlovarském kraji také poskytujeme výsledek na předepsaném protokolu dle nařízení vlády. Test se provádí stěrem z nosu a následným vyšetřením stěru laboratorní metodou PCR, která ve vzorku zjišťuje za pomocí množení virové RNA přítomnost původce nákazy. Pokud vám kdokoli jiný nabízí jiný typ testu než metodou PCR, např. vyšetřením krve na zjištění protilátek, nebude vám tento test pro překračování hranic postačovat,” uvedl tiskový mluvčí.

Cena testu

„Naše cena 2800 Kč odpovídá nákladům na provedení testu metodou PCR a je jednou z nejnižších v ČR právě v případě metody PCR. Možná někde uvidíte nižší ceny, ale viz výše, nejedná se zpravidla o vyšetření metodou PCR, takže tyto levnější testy nebudou pendlerům na hranicích stačit,” řekl Kokoška.

Jak se objednat k odběru

K vyšetření je nutné se telefonicky objednat. Při objednání nemocnice požadují tyto údaje: jméno, příjmení, rodné číslo, adresa bydliště, místo narození, telefon, mail.

Klatovy

777 363 014 - telefonovat lze denně v době od 10 do 14 hodin. Mimo tento čas nebude objednání možné.

Domažlice

778 471 787 - telefonovat lze denně v době od 10 do 14 hodin. Mimo tento čas není objednání možné.

K odběru je nutné přijet autem. Pokud přijde zájemce pěšky, nebude mu odběr proveden.

Jak provést úhradu za vyšetření

Klatovy: Částku 2800 Kč uhradíte od pondělí 27. dubna platební kartou přímo v místě odběru.

Domažlice: Částku 2800 Kč uhradíte v prvních dnech platební kartou pouze na recepci nemocnice. Žadatel na jméno obdrží potvrzení o platbě a to předloží na odběrovém místě. V dalších dnech bude zřízen platební terminál přímo na místě odběru.

Jak a kdy obdržíte výsledky vyšetření

„Potvrzení bude žadateli zasláno elektronicky dle požadavků Ministerstva vnitra ČR z laboratoře na jeho emailovou adresu, kterou uvede při objednání, a to do 48 hodin po odběru,” dodal tiskový mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. 

(Zdroj: Nemocnice Plzeňského kraje)

Reklama

Výběr článků

Načítám