Hlavní obsah

Nejvyšší čas myslet na dárky pod vánoční stromeček

Novinky, Stanislava Dvořáková

V Mateřském centru Medvídek v Ústí nad Orlicí připravili setkání s diskusí, jak pomoci lidem se sluchovým postižením s možností vyzkoušení některých pomůcek v praxi a strávit tak s celou rodinou bezstarostné Vánoce.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zuzana Poláková představila řadu kompenzačních sluchových pomůcek.

Článek

S rychle blížícími se vánočními svátky narůstají starosti, co pěkného pořídit svým nejbližším pod vánoční stromeček. Teplé oblečení, peněženku, kabelku, kosmetiku, šperk? Stírací los? Pro babičku a dědečka teplé domácí papuče? To bývalo, ale dnes, co nového by se asi hodilo?

Pomoc s radou se naskytla v úterý 26. listopadu v Mateřském centru Medvídek na setkání s diskusí o tom, jak pomoci lidem se sluchovým postižením.

Sluchová ztráta jakéhokoliv stupně znamená značná omezení v životě postižených osob. Pro rodiče to je velká rána související s obavami o budoucnost jejich potomka. Naštěstí v dnešní době existují vyspělé technologie, které dokáží tento problém úspěšně řešit.

Stejnou stresující příčinou je nastupující se zhoršování sluchu u seniorů. I zde je řada poslechových řešení, která mění život k lepšímu po společenské i emocionální stránce.

Vedoucí lektorka Zuzana Poláková z neziskové organizace sluchově postižených Audiohelp z.s., působící celostátně od 16. února 1994 jako občanské sdružení Český klub nedoslýchavých HELP, připravila podrobné informace o možnostech řešení zhoršení sluchu i s možností vyzkoušení některých pomůcek v praxi.

S další ukázkou přispěla Lucie Králová ze společnosti Reja s r.o., která představila digitální sluchadla Phonak a příslušenství pro poslech na pozadí hluku.

Beseda se setkala se zájmem zejména starší generace, která si uvědomila, že je to sluch, který určuje kvalitu jejich života. Omezení poslechu v domácím prostředí - telefonování, sledování televize, včetně společenakých akcí - divadla, koncertů, přednášek, brání jejich plnohodnotnému životu.

V praktické ukázce pak byla sluchadla všech velikostí, tvarů a funkce, bezdrátové zařízení na poslech televize, soustava speciálních pomůcek pro přenos zvuku, indukční smyčky, vibrační budík, vibrační náramkové hodinky a další účelná zařízení.

Informaci doplnila řada letáků a katalog kompenzačních pomůcek pro osoby se sluchovým postižením i s uvedením možnosti příspěvku dle § 10 zákona č.301/2017 od úřadu práce.

Při potřebě dalšího poradenství se lze obrátit na Audiohelp, Čs. armády 284 (v budově dětské polikliniky) a na Reja, Mírové náměstí 8.

Tento originální vánoční dárek pak jistě přinese spokojené Vánoce strávené v pohodě s celou rodinou i při nerušeném sledování televizních pohádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám