Hlavní obsah

Naléhavé potřeby dětských domovů řeší přímá pomoc i založením platformy Domovy sobě!

Novinky, Renata Majvaldová

Naše země se ocitla ve výjimečně složité situaci. Yourchance tým proto akceleroval svou činnost v oblasti online vzdělávání a podpory učitelů - a hlavně vytvořil zázemí pro podporou dětských domovů. Jako pomoc pro DD připravil platformu Domovy sobě!, kde domovy sdílí příklady dobré praxe.

Foto: archív yourchance
Článek

Yourchance realizuje dva projekty – integrační pro mladé lidi z dětských domů, Začni správně, a vzdělávací, Finanční gramotnost do škol. Oba projekty připravily pro své klienty řadu on-line informací, edukativních i zábavných aktivit, her a dalších možností přímé pomoci.

Smyslem platformy Domovy sobě! je sdílení zkušeností mezi dětskými domovy a podpora ze strany yourchance o.p.s. Domovy sobě! je novou aktivitou projektu Začni správně, která reflektuje aktuální potřeby a rozlišuje tři roviny podpory:

1. vzdělávání a motivaci vychovatelů – webináře a tipy pro vychovatele na různá témata zpracovaná experty na danou oblast, krizovou intervenci, konzultace s koordinátory projektu Začni správně,

2. tipy na vzdělávání předškoláků i žáků základních a středních škol – výuková videa, pracovní listy, online cvičení i vedení on-line výuky a doučování pro žáky všech stupňů ZŠ a SŠ,

3. vzájemnou podporu, tj. sdílení příkladů dobré praxe, sdílení pomoci, dobrovolnictví

Jak se konkrétně pomáhá?

V nabídce je on-line doučování žáků základních a středních škol, šití a distribuce roušek, pomoc zajistit roušky a respirátory ve větším množství, pomoc se zajištěním dezinfekce pro dětský domov, odborná pomoc od psychologů podle individuálních potřeb klienta. Společnost zajistila a doručila několik počítačů pro výuku dětí v dětských domovech. Pro zaměstnance dětských domovů poskytuje bezplatnou telefonickou krizovou intervenci po dobu karantény v dětském domově.

Projekt Finanční gramotnost do škol přichází také se zajímavými aktivitami. Na webových stránkách projektu najdete výukové materiály pro žáky ZŠ a SŠ, ale i omalovánky pro předškoláky z pera projektu. Rozcestník výukových nástrojů, který se zde nachází, zavede všechny zainteresované návštěvníky k různým projektům, aktivitám, výukovým nástrojům k finančnímu vzdělávání, které jsou na českém trhu dostupné. Jedná se například o portály, publikace, videa, hry, aplikace.

Finanční gramotnost do škol realizuje a spravuje on-line hru Rozpočti si to!, která prověřuje finanční gramotnost a rozvíjí zdravé finanční návyky. V nabídce je výuková verze pro žáky všech stupňů základních a středních škol, kteří si tak mohou trénovat a rozvíjet svoji podnikavost, finanční i digitální gramotnost.

Nově je vyhlášena soutěž Rozpočti si to! pro rodinné týmy a rodinné skupiny z dětských domovů. Registrace do soutěže je možná na webu soutěže do 30. května.

Závěrem jedna výzva. Společnost yourchance uděluje již sedmým rokem ocenění Bílá vrána v kategoriích Mladý člověk a Zaměstnavatel a Poklad v srdci pro vychovatele a ředitele dětských domovů. Pozitivních příkladů je v dnešní době obzvláště třeba. Nominujte svoje Bílé vrány v on-line formuláři.

Pomoci se meze nekladou… Pokud se chcete přidat a sdílet svou nabídku pomoci, dejte vědět. Kontaktovat lze na zacnispravne@yourchance.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám