Hlavní obsah

Mistrovský obraz Oskara Kokoschky nabídne říjnová aukce v Mánesu

Novinky, Dana Ehlová

Vrcholem aukční sezony bude aukce renomované aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery Praha, která se uskuteční 20. října ve výstavní síni Mánes a v níž budou nabídnuta vynikající díla z různých českých i zahraničních sbírek.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery (archiv)

Mistrovský obraz Oskara Kokoschky s názvem Praha – Pohled z křížovnického kláštera.

Článek

Nejvýznamnější položku aukce představuje mistrovský obraz Oskara Kokoschky s názvem Praha – Pohled z křížovnického kláštera.

Toto impozantní plátno, jež malíř vytvořil po svém příchodu do Prahy na sklonku léta 1934, představuje absolutní vrchol jeho pražských vedut. V říjnu téhož roku byl obraz vystaven v Mánesu, a tak se tak po 75 letech vrací zpět do slavné výstavní síně, tentokrát však na první aukční prodej.

Kokoschkův olej patří spolu s obrazy Praha – Karlův most (1934, sbírka Národní galerie v Praze) a Praha – Hradčany a Petřín (1936, sbírka The Phillips Collection, Washington D. C.) k jeho třem nejdůležitějším pražským vedutám. Malíř si pro práci na něm vybral malý balkon v křížovnickém konventu na Starém Městě a odtud pak svýma očima zachycoval Prahu téměř celé tři týdny.

Je třeba zdůraznit, že díla jednoho z nejvýznamnějších malířů 20. století se na aukcích objevují jen vzácně. Jedná se tedy o jedinečnou a neopakovatelnou aukční příležitost, neboť obraz takového významu se na českém aukčním trhu nikdy v minulosti nedražil. Dílo jde do aukce s vyvolávací cenou 68 000 000 Kč.

Říjnová aukce dále nabídne unikátní olej na plátně Bedřicha Havránka s názvem Chalupa v lese u potoka (U tůně) z roku 1875, který je nejen ukázkou tehdejšího krajinářství, ale jeho námět souvisí také s hledáním identity českého národa v polovině 19. století.

Prostřednictvím obrazů klidného a obyčejného života na samotách či v lesích českého venkova hledal malíř únik z městského prostředí. Havránkův obraz tak jedinečné kvality nebyl ještě na českém aukčním trhu nikdy dražen. Do aukce půjde s vyvolávací cenou 3 300 000 Kč.

Dalšími „chef-d´oeuvre“ aukce budou dva špičkové oleje Josefa Šímy s názvem Brie z roku 1952 a Krajina (Champs/Pole) z roku 1965. Vyvolávací cena obrazu Brie je 2 800 000 Kč a obrazu Krajina (Champs/Pole) je 3 100 000 Kč.

Antonín Procházka je reprezentován obrazem s názvem Dívka v klobouku (1908). V aukci bude rovněž nabídnut charismatický olej Jindřicha Pruchy s názvem Podobizna ženy v klobouku (portrét přítelkyně Marie Dočekalové) z roku 1912. Aukční síni se do aukce podařilo získat i větší soubor děl Olbrama Zoubka, jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů 20. století.

Mwzi „highlighty“ aukce patří i dnes již ikonické dílo Krištofa Kintery s názvem Mluvič/Talkman z roku 1999. Jedná se o mluvící sochu s autorovým vlastním komentářem, jedno z nejvýraznějších děl současného českého umělce, který slaví mnohé úspěchy v tuzemsku i v zahraničí.

Pozornost sběratelů a investorů nepochybně přitáhnou i další skvělá díla od Gabriela Maxe, Georgese Karse, Joži Uprky, Endreho Nemese, Maxe Kopfa, Karla Teige, Aloise Kalvody, Františka Tichého, Jiřího Hilmara, Milana Kunce, Jana Kubíčka, Jiřího Koláře, Vladislava Mirvalda, Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, Joana Miró, Adrieny Šimotové a dalších.

Předaukční výstava začíná ve výstavní síň Mánes 5. října a do 19. října bude otevřena od 10 do 18 hodin, v neděli 20. října od 10 do 13.30 hodin.

Další informace: https://aloos.cz/cs 

Reklama

Výběr článků

Načítám