Hlavní obsah

Městskou knihovnu v Klatovech navštíví v rámci projektu Spisovatelé do knihoven novinář Aleš Palán

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 4. listopadu v 18 hodin se ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech uskuteční autorské čtení se spisovatelem, publicistou a novinářem Alešem Palánem.

Foto: ilustrační foto Městská knihovna v Klatovech

Městskou knihovnu v Klatovech navštíví v rámci projektu Spisovatelé do knihoven novinář Aleš Palán

Článek

Aleš Palán se narodil 23. listopadu 1965 v Jihlavě. Je jedním ze signatářů Charty 77. V druhé polovině osmdesátých let (i na začátku let devadesátých) pracoval jako noční hlídač, figurant a kopáč. Od roku 1993 se věnuje žurnalistice (Jihlavské listy, Duklák, Lidové noviny, Česká televize, TV Nova, Katolický týdeník, Hospodářské noviny, Host). Vedl kurzy tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého a Vysoké škole kreativní komunikace.

Za knihu rozhovorů Být dlužen za duši (2007) a za román Ratajský les (2016) byl nominován na Magnesii Literu. Za Průvodce brněnským Bronxem - Brnox (2016) toto ocenění získal. Za knihu rozhovorů Kdo chodí tmami (2004) dostal výroční cenu Českého literárního fondu, jeho rozhovory s Vítem Tajovským, bratry Reynkovými a s Ludvíkem Armbrusterem obsadily první místo v anketě Dobrá kniha Katolického týdeníku.

Rozhovory s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině (2018) byly v anketě Lidových novin vyhlášeny Knihou roku. V roce 2018 mu vyšel nový román Miss exitus. Od února 2018 do března 2019 byl ředitelem nakladatelství Kalich. Nyní je na volné noze.

Aleš Palán nám povypráví o svém bestselleru Raději zešílet v divočině a o své čerstvé novince Jako v nebi, jenže jinak, která vyšla 17. října letošního roku.

Jako v nebi, jenže jinak 

Samotáři nežijí jen na Šumavě. Aleš Palán přináší setkání s dalšími solitéry za dalších koutů České republiky žijícími stranou civilizace. Rok a půl za nimi jezdil do odlehlých oblastí od Chodska po Bílé Karpaty, od Jizerských hor po Beskydy.

V knize Jako v nebi, jenže jinak najdeme rozhovor se ženou, která na horské samotě pár kilometrů od slovenských hranic žije v podstatě celý dlouhý život. Setkáme se s chlapíkem, který před dvaceti lety koupil staré vojenské auto a v něm se od té doby skrývá mezi jihočeskými rybníky. Nahlédneme dokonce do poustevny jediného současného poustevníka, františkána bratra Anděla.

Setkání s českými a moravskými samotáři opět přináší vyhraněné postoje, neopakovatelné životní příběhy a notnou dávku přírodní mystiky. Oproti knize Raději zešílet v divočině pak navíc i nečekanou porci humoru. O fotografický doprovod knihy Jako v nebi, jenže jinak se postarala Johana Pošová.

Vstup na autorské čtení je dobrovolný.

Spisovatelé do knihoven

Spisovatelé do knihoven je společný projekt Asociace spisovatelů a deseti knihoven po celé České republice. Od září 2019 do června 2020 se v nich představí deset autorů prózy i poezie. Do projektu jsou zapojeni tito autoři: Michal Ajvaz, Kateřina Rudčenková, Aleš Palán, Pavla Horáková, Jonáš Zbořil, Jan Škrob, Radek Malý, Markéta Hejkalová, Ondřej Hložek a Pavel Kolmačka.

(Zdroj: Wikipedie)

Reklama

Výběr článků

Načítám