Hlavní obsah

Městskou knihovnu v Klatovech navštíví básník, hudebník a rozhlasový redaktor Jonáš Zbořil

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 24. ledna v 18 hodin se ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech uskuteční v rámci projektu Spisovatelé do knihoven autorské čtení s mladým českým básníkem, rozhlasovým redaktorem a hudebníkem Jonášem Zbořilem. Vstupné je dobrovolné.

Foto: ilustrační foto archiv Městské knihovny v Klatovech

Městskou knihovnu v Klatovech navštíví v rámci projektu Spisovatelé do knihoven básník, hudebník a rozhlasový redaktor Jonáš Zbořil

Článek

Jonáš Zbořil se narodil 27. května 1988. Vystudoval češtinu a angličtinu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Už roky působí na Rádiu Wave jako redaktor a moderátor pořadů On Air, Startér a literárního pořadu Liberatura (s Karolínou Demelovou).

Stejně doma je ale také na poli literatury a poezie. Časopisecky poprvé publikoval v roce 2007 v Divokém víně, později se jeho texty objevily například v Hostu, v almanachu Wagon, Psím víně, Tvaru, nebo v antologii Nejlepší české básně 2009.

V roce 2013 vydal básnickou sbírku Podolí, za kterou byl nominován na Cenu Jiřího Ortena a Literu pro objev roku v rámci cen Magnesia Litera 2014.

Nová divočina

Po úspěšném básnickém debutu Podolí (2013) přichází Jonáš Zbořil na počátku roku 2020 s novou básnickou sbírkou Nová divočina (Nakladatelství Host), inspirovanou obavami o prostor, do kterého se narodila autorova dcerka.

Proč název Nová divočina a jaká témata se v básnické sbírce objevují?

„Nová divočina je termín, který označuje území, kde dříve vládl člověk, ale pak si ho zpátky zabrala příroda. Taková místa najdete i ve městech. U železničních náspů, v korytech stružek, pod dálničními nadjezdy. Jak už jsem naznačil, jedno z témat té knihy je vztah člověka a přírody a naopak. Přemýšlí se v ní taky nad tím, co příroda udělá, až tu nebudou lidi.

Taky se tu sem tam cestuje do Vesmíru, na různá odlehlá místa na Zemi, nebo se prostě jenom zůstává v pokoji s malým dítětem, s dcerou, která vznik rukopisu dost ovlivnila. Asi to nejlépe vystihuje ta fascinace světem, kterou mám asi odjakživa, jen se teď rozšířila víc do světa, víc se zakládá na novinových článcích, na vědeckých objevech… nebo na úplně základních věcech. Jak jsem říkal. Fascinace tím, že existuje život, že je zrovna na téhle planetě, že je založen na nějaké chemické bázi. A že se v něm poslední dobou nějak přeskupují síly a že by to život mohlo dost poškodit. A taky je tam dost nadsázky,” uvedl Jonáš Zbořil.

Kromě psaní se věnuje hudbě, hraje a zpívá v kapele Sundays on Clarendon Road a Steakhouse Orchestra. Jonáš Zbořil žije a tvoří v Praze.

(Zdroj Wikipedie)

Reklama

Výběr článků

Načítám