Hlavní obsah

Málokdo v patnácti ví, co chce dělat po zbytek život. Výběr střední školy je obzvláště těžký

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech mají žáci devátých tříd poslední šanci podat si přihlášku na střední školu. Jak popisuje Vladimír Janus, ředitel Agel Střední zdravotnické školy a VOŠ s pobočkami v Ostravě a v Českém Těšíně, rozhodování, kam svůj život dále směřovat, bývá pro mládež náročné.

Foto: archiv Agel

AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická má sídlo v Ostravě a pobočku v Českém Těšíně.

Článek

Zítra žáci poslední šanci podat si přihlášku na vaši školu. Poslední dny jste měl asi na pilno, že? 

Napilno máme, ale po celý rok. Prezentace školy probíhá v podstatě už od začátku léta a nejintenzivnější je pak od října do ledna, kdy se pořádá řada veletrhů škol, na které žáci základních škol chodí s rodiči, ale i s výchovnými poradci v rámci vyučování. Tady se prezentujeme nejvíce a jsou to pro nás nejdůležitější kanály. S žáky a jejich rodiči se tady vidíte osobně a máte prostor pro zodpovězení dotazů, kterých mají budoucí středoškoláci většinou dost. Přece jen je to pro ně důležité rozhodnutí, které je ovlivní minimálně na několik dalších let.

Takže teď už neběháte po ulicích a nepřesvědčujete žáky, aby šli studovat k vám? 

To určitě ne. Se základními školami z širšího okolí jsme v kontaktu po celý rok, píšeme jim o novinkách a v červnu pořádáme pro žáky 8. tříd akci, kterou jsme nazvali „Na 180 minut středoškolákem“. Žáci si tak mohou ve třech hodinách vyzkoušet, co obnáší studium na střední zdravotnické škole, naučit se základy první pomoci a vyzkoušet si i některé odbornější úkony například z Ošetřovatelství nebo Somatologie.

Samozřejmě jsme měli také Dny otevřených dveří, kdy jsme zájemce provedli po škole, poskytli jim informace o studiu a naši žáci jim ukázali, co se učí a provedli některá vyšetření. V Českém Těšíně na tom s námi spolupracovaly dokonce i obě blízké nemocnice z Třince-Podlesí a Českého Těšína.

V čem je studium na vaší škole jiné než na jiných zdravotnických školách? 

Chceme, aby žáci od začátku věděli, co práce ve zdravotnictví obnáší. Že je to dřina, ale také nádherná a prospěšná služba lidem, kteří vaši pomoc potřebují. Studenty proto posíláme do nemocnic už od samého začátku, ať už na exkurze, nebo jako dobrovolníky. První praxi mají už o rok dříve, než je běžné, a to ve druhém ročníku. Eliminujeme tak případy, že žák zjistí až po třech letech studia, kdy standardně nastoupí na první praxi do ostrého provozu, že mu vadí krev nebo není schopen pracovat s lidmi.

Naší nespornou výhodou je i to, že jsme schopni garantovat našim absolventům jistotu pracovního uplatnění a snažíme se je motivovat i vyplácením stipendií. Žáci mají také možnost dostat se už v průběhu studia na některé odborné vzdělávací akce.

Co tedy u vás mohou žáci studovat? 

Pro střední školu letos otevíráme obory Praktická sestra a Zdravotnické lyceum, ale obory se obměňují podle poptávky na trhu práce. Zároveň nabízíme studium na Vyšší odborné škole v Ostravě i Českém Těšíně, a to obor Diplomovaná všeobecná sestra.

Do kdy mají žáci ještě čas si vybrat školu?

Přihlášky je možné posílat do 3. března, a to buď poštou, nebo přinášet osobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám