Hlavní obsah

Letošní velikonoční bohoslužbu v Třebkově nezastaví ani koronavirus

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne snad, že by místní byli stejně nerozvážní, jako třeba v tento čas ultraortodoxní židé, nerespektující pro svoje odloučení od reality zákaz shromažďování, nebo nezodovědné party, vesele popíjející vzdor riziku sobě i okolí. Jde o nápad, jak přes nepřízeň osudu nepřijít o společné setkání.

Foto: Petr Hejna

letos již takto ne :-)

Článek

Neznamená to ani, že na návsi budou místní pobíhat v rouškách, respirátorech, plynových maskách nebo virům odolných kombinézách. Velkopáteční bohoslužba z Třebkova totiž proběhne on-line.

Vzhledem k momentální situaci, která znemožňuje pokračovat v nedávno obnovené tradici setkávání se při významných církevních svátcích, po staletí spojených s vesnickým životem, letošní připomínku svátků velikonočních není možno realizovat obvyklou formou, tedy bohoslužbou u loni vysvěcené kapličky s osobní účastí zájemců nejen z vesnice, ale jako často i blízkého okolí.

Díky moderním technologiím však nebudou zájemci o sváteční promluvu a krátkou bohoslužbu plzeňského biskupa  CČSH Filipa Štojdla, s předpokládaným letošním povzbuzením, tohoto roku cennějším více než jindy, nikterak připraveni. Jedinou podmínkou je možnost mít připojení na internet.

Dobré samozřejmě je, nemít počítač nebo „chytrý“ telefon zavirovaný, což je však velice banální problém proti riziku onemocnění a šíření současného neviditelného netvora, činícího z nás nechtěné herce verze jakéhosi katastrofického filmu. I přes tyto tristní okolnosti v Třebkově platí poupravené heslo: „Velikonoce si rozvracet nedáme!”

O Velkém pátku, tedy 10. dubna tohoto roku, bude možno sváteční slovo se čtením z Janových pašijí sledovat v čase nejvýznamnějších křesťanských svátků od 17 hodin. Buď uživateli Facebooku na adrese https://www.facebook.com/husitskatelevize/, nebo kýmkoliv alespoň později na na webu Mirovického husitského kostela, který tuto bohoslužbu zajišťuje - https://www.ccsh-mirovice.cz/videa/.

Z dřívějších akcí z vlastně bezvýznamné vísky Třebkov na Písecku stačí zmínit podobné akce, jako například tyto (všude jsou linky na videa):

Záznam bude dostupný samozřejmě i po termínu zahájení připomínky tohoto významného svátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám