Hlavní obsah

Ani déšť neodradil zájemce o živý betlém a světlo z Betléma v Třebkově

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 21. prosince v zapadlé jihočeské vísce Třebkov na Písecku se podruhé uskutečnilo setkání nejen místních u kapličky, kde byla nachystaná scenérie se zvířaty, Pannou Marií, Josefem a novorozeným Kristem. Promluvil biskup CČCH Filip Štojdl, který dovezl i Betlémské světlo.

Foto: Petr Hejna
Článek

Díky iniciativně místních obyvatel, jichž je v obci jen pár desítek, opět zavládla sváteční atmosféra v sobotní podvečer, tedy krátce před poslední nedělí adventu.

Přestože krátce před zahájením setkání, naplánovaného na 16 hodin, to vypadalo, že účast bude mizivá, zakrátko dorazili navzdory vytrvalému a postupně sílícímu dešti první návštěvníci, a to i z okolních obcí, a nakonec se jich sešlo nad očekávání hojně.

Další obavy totiž vzbuzovala v tu samou hodinu probíhají „konkurenční“ akce, a to Rybova Česká mše vánoční v kostele sv. Jakuba na nedaleké Čížové, která opravdu mnoho lidí z okolí přilákala. Tak tomu ostatně bývá, velkou část populace obdobný program přitáhne, i když na koncert podobného tělesa nezajdou jak je rok dlouhý, natož by "do kostela páchli" - ten samý pohled skýtají vánoční půlnoční mše, kdy svatostánky pomalu praskají ve švech svých kamenných zdí.

Úvod patřil, jak jinak, místním, a to díky živému přednesu písně Tichá noc v podání Veroniky Vandové, studentky operního zpěvu na pražské Deylově konzervatoři. Úvaha o nutnosti míru, pokoje a přátelství nejen ve světě, ale počínaje sebou samým, byla civilně pojatým svátečním poselstvím plzeňského biskupa CČSH Filipa Štojdla.

Ten také dovezl Betlémské světlo, venkovská chasa si ho tedy mohla připálit a přinést domů dříve, než byl termín distribuce obvyklou cestou po transportu skauty, biskup pro něj byl již v týdnu v dómu sv. Petra v německém Regensburgu.

Závěrečná tečka byla lahodivě hudební, a to známé Hallelujah, s kterým vystoupila opět Veronika Vandová. Slíbené, a loni i realizované působivé doprovodné promítání na fasády i kapličku muselo být pro riziko poškození techniky z programu vypuštěno, stejně jako nedorazila vzhledem k dešti dvojice oslů - zvířátka byla ale i tak zastoupena dvěma ovečkami z chovu Jana Jindry.

Působivé kostýmy Panny Marie a Josefa pochopitelně nebyly z půjčovny, ale vytvořila je zdejší rodačka Radka Němečkové, jako loni i Kristovu matku představující, a taktéž Václav Turek opětovně sehrál roli tesaře, nikterak se stoickým klidem znepokojeného, že má bez vlastního přičinění čilého potomka.

Poté následovalo neformální sousedské setkání pod vyzdobenou pergolou, spojené s ochutnávkami dobrot, donesených zdejšími hospodyněmi.

Třebkovská kaplička ještě donedávna měla statut zvoničky, byť stavebně má veškeré architektonické prvky kapličky, letos byla zasvěcena sv. Anně, matce Panny Marie - více v tomto článku. Zjara předtím zde konaná velikonoční akce byla určena jak bohoslužbou dospělým, tak hrou dětem - více v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám