Hlavní obsah

Zvonička v Třebkově byla o pouti zasvěcena biskupem Štojdlem sv. Anně

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmíněná sakrální stavba v jihočeské vísce Třebkov byla architektonicky zbudována ve tvaru kapličky se čtyřmi výklenky. Po poutní mši, která zde proběhla 3. srpna, má již tedy oprávněný statut kapličky, jak byla ostatně dlouhodobě místními nazývána.

Foto: Petr Hejna
Článek

V sobotu 3. srpna se nikoliv na oznámení zvonu umíráčku, zavěšeného na vrcholu stavby, ale z iniciativy obyvatel vsi - konkrétně obnovit poutní bohoslužby byl nápad Hany Kunclové, sešli sousedé vyslechnout Filipa Štojdla, biskupa CČSH, který se nedávno přestěhoval do nemnoho kilometrů vzdálené Borečnice.

Po pro obdobné liturgie obvyklém čtení z evangelia a nástinu postavy sv. Anny, matky Panny Marie (legendy nezakotvené sice v Bibli, ale tradičně spojované například s prosbami o déšť), následovala úvaha o paralele vyprahlosti suché půdy s lidskou duší, v níž se vždy může skrývat kousek víry, i o budoucím významu vysvěcení kapličky pro ji míjející, ať již pěší "poutníky", či cestující automobilem cestou do práce.

Hlavním aktem pak bylo zasvěcení kapličky sv. Anně, jejíž obrázek byl přitom v jednom z výklenků odhalen. Biskup zmínil také, že se domluvil s památkářem Jiřím Hladkým, odborníkem nejen na jihočeské sakrální stavby, aby dohledal maximum informací o kapličce, které by mohly být u ní doplněny malou informační tabulí.

Krátce poté se sousedé opět sešli, aby pokračovala zábava a konzumace z domova donesených dobrot pod pergolou, pro tyto účely na návsi zbudované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám