Hlavní obsah

Živý betlém v pohádkově nasvíceném Třebkově přilákal místní i přespolní

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z iniciativy místních obyvatel, kterých je v jihočeské vsi prosté obchodu či venkovské hospody doslova pouhá hrstka, proběhlo v pátek 21. prosince předvánoční setkání u kapličky na návsi. Dorazila dvojice oslíků, jedna ovečka a krom svaté rodiny spousta rodin s dětmi z okolních vesnic.

Foto: Petr Hejna
Článek

Krátké úvodní slovo s přáním klidných a spokojených svátků pronesl biskup plzeňské diecéze CČSH Filip Štojd, pak již následovalo fotografování s Pannou Marií, Josefem a malým Ježíškem, stejně jako se zvířaty. Záměrem nebylo sehrávání velkolepého divadla, ale neformální navození vánoční pohody a setkání před svátky.

Jako Josef se představil Václav Turek z Předotic, Ježíšovu matku zastoupila osoba nad jiné pověřená, a to Radka Němečková - sic jménem netotožným s touto světicí, leč tato zručná žena, vydatně přispěvší k zdárnému zajištění akce, pochází symbolicky od obce Svatá Máří u Vimperka.

O vánoční atmosféru se postaraly reprodukované koledy, svíce zavěšené ve vlastnoručně ozdobených sklenicích a velkoplošná projekce - na fasádách domů to byla tematika zimní a ryze vánoční, zatímco na kapličce, ozdobené svítící betlémskou hvězdou, se proháněli velbloudi o objevovaly kraje Blízkého a Středního východu, charakteristické pro umístění skutečného Betléma a další biblické děje.

Oslíci pak jsou v péči rodiny Radka Malkuse, zatímco ovečku dovedl Jan Jindra, obecně pro svoji aviatickou zálibu zvaný Rogalo. O vydatné občerstvení se postaralo mnoho z nemnoha v Třebkově žijících rodin, došlo i na cukrářské laskominy dovedné profesionálky Michaely Kunclové, svůj díl práce odvedli příslušníci rodu Volfů i mnozí další.

Akci finančním příspěvkem podpořila i obec Předotice, pod kterou Třebkov spadá, stejně jako před pár lety výrazně investovala do svépomocí zbudované pergoly, určené právě pro podobné akce, tedy pro vzájemné setkávání sousedů. Ve vytápěné pergole bylo nabízeno zdarma občerstvení od teplých nápojů po moučníky, chlebíčky a různé další pochutiny.

I když odpolední přípravy značně komplikoval déšť, snad na přímluvu přítomného biskupa nakonec krátce před zahájením ustal a připomínka této vánoční tradice mohla proběhnout v živly nerušené atmosféře. 

Betlém se zvířaty a projekcí se uskutečnil v Třebkově poprvé, a podle ohlasu spokojených návštěvníků i aktérů lze předpokládat, že ne naposledy. Nicméně to rozhodně nebude dříve, než koncem prosince příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám