Hlavní obsah

Kulturní ozdravení v Mariánských Lázních

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podroušené jaro v Mariánských Lázních se promění v léto plné kultury. Šviháci získali znovu na celou sezónu levé křídlo kolonády Ferdinandova pramene. Vybudují zde kulturní prostor, který bude sloužit jako koncertní sál, galerie nebo malé divadlo.

Foto: archiv: Švihák z.s.
Článek

Paralyzované lázeňské město se pomalu probouzí k životu. Prázdné hotely a vylidněné ulice řeší celý Karlovarský kraj. Kulturní spolek Švihák se chce podílet na zmírnění dopadu koronavirových opatření, a to po svém. Nabídne tuzemským návštěvníkům alternativu k již zavedeným podnikům a kulturním akcím.

„Kulturní ozdravení v prostoru Ferdy nabídne turistům i místním nevšední zážitky. Chceme vytvořit místo setkávání - prostor, kam můžete zajít na dobrý koncert, přednášku, letní kino, nebo vzít děti na pohádku,” komentuje záměr projektu Tomáš Prinz, předseda spolku Švihák.

Léto na Ferdinandce zahájí již tradiční festival KOK neboli Kulturně ozdravná kúra. Startuje první červencový víkend. Poprvé se v Mariánkách v polovině července uskuteční úspěšný knižní festival Knihex, na který naváže hudební festival pořádaný ve spolupráci s magazínem Full Moon.

Na Ferdě se chystají také pravidelné filmové projekce, a to jako součást Marienbad Film Festivalu. Ten bude svůj program uvádět během celého léta a vyvrcholí tradičně na konci srpna. Pod širým nebem proběhne i další PechaKucha Night, jejíž 23. pokračování přerušila koronavirová pandemie.

„V posledních měsících toho na nás na všechny bylo docela dost. Je na čase se znovu nakopnout do života a užít si léto, kulturně se ozdravit,” píše spolek na své facebookové stránce.

A myslí to vážně. Na Ferdinandce momentálně tráví Šviháci veškerý volný čas. Do příprav na kulturní provoz se pustili svépomocí. Na všechno ale nestačí. V hithitové kampani by rádi vybrali částku 110 000 Kč a peníze využili na opravu podlahy, zajištění přívodu vody do objektu a na další menší úpravy. Zbytek peněz použijí na kvalitní a pestrý program pro všechny věkové kategorie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám