Hlavní obsah

Koronavirová krize prověří schopnost i ochotu zaměstnanců a zaměstnavatelů spolupracovat

Novinky, Petr Pokorný

Krize COVID-19 je testem flexibility zaměstnanců i zaměstnavatelů a jejich ochoty spolupracovat. Na svém posledním jednání se na tom shodli členové rady jihočeského sdružení Odborového svazu KOVO.

Foto: OS:KOVO

OS KOVO.

Článek

Podobně jako na tom, že snaha o minimalizaci důsledků koronavirové krize spojuje zaměstnavatele a zaměstnance víc než kdy jindy. A víc než si, kdy vůbec připouštěli.

„Nacházíme se v situaci, kdy to, co platí dnes, nemusí platit zítra. Nikdo nedokáže s určitostí říci, jak se bude koronavirová krize dál vyvíjet. Všechno jsou zatím jen odhady. Maximální flexibilita, a to jak zaměstnanců, tak samozřejmě i zaměstnavatelů, je jednou ze základních podmínek úspěšného zvládnutí této etapy krize. Kdo nedokáže dost pružně reagovat, neobstojí,“ uvedl jihočeský zmocněnec OS KOVO a předseda kováků u společnosti Motor Jikov Jan Janoušek.

Zakázkovou a odbytovou nejistotu bez zřejmých výhledů potvrdil i předseda základních organizací OS KOVO Jihostroj Velešín, Engel a dalších tří strojírenských firem v Kaplici Jiří Řihout.

„Nikdo přesně neví, co bude zítra. Firma kvůli zakázce povolá lidi do práce a hned na to je odvolá, protože zakázka byla na poslední chvíli zrušena. Jindy oznámí, že není práce a druhý den shání každého, kdo je volný, aby se mohla zrealizovat náhlá dodávka. Přitom si nikdo není jistý dalšími dny a týdny,“ konstatoval Řihout.

Podle zástupců jihočeského sdružení kováckých odborů koronavirová krize akcentovala také potřebu vzájemné loajality a spolupráce mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

„Dnes už snad chápe úplně každý, že odbory a zaměstnavatelé nestojí proti sobě, ale že plujeme na jedné lodi. Prioritou odborů, respektive zaměstnanců, je stejně jako zaměstnavatelů bezpečně vyvézt naše podniky z krize,“ zdůraznil Janoušek.

Odbory si uvědomují, že řada firem bude muset sáhnout i k opatřením, která se ještě více než dosud dotknou zaměstnanců. Mnohé čelí těžkým finančním ztrátám, narušení výroby, poklesu poptávky, problémům s likviditou a podobně. Za naprosto zásadní proto považují posun vzájemné komunikace na kvalitativně vyšší úroveň.

Příkladem dobré komunikace sociálních partnerů na republikové úrovni je program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, prostřednictvím kterého stát kompenzuje firmám mzdové prostředky, aby nemusely propouštět. V Evropě se pro tento systém dočasné nebo částečné nezaměstnanosti vžil název Kurzarbeit. Janoušek v této souvislosti připomněl nedávná slova generálního tajemníka svazu IndustriAll Europe Luce Trianglea:

„Vidíme, že v zemích se silnými odbory a silným sociálním partnerstvím jsou uzavřeny dohody na míru, které zajišťují oboustranně výhodná řešení pro pracovníky a zaměstnavatele, kteří potřebují zajistit, aby jejich podnikání přežilo tuto krizi, a i nadále nabízelo kvalitní pracovní místa.”

Dialog s odbory a zástupci v oblasti zdraví a bezpečnosti zajistil také bezpečný návrat na pracoviště v mnoha společnostech.

„Máme reakce z mnoha firem, kde působíme a z nich vyplývá, že komunikaci s námi zejména v období nástupu protiepidemických opatření managementy velmi oceňují,“ doplnila vedoucí českobudějovického regionálního pracoviště OS KOVO Pavlína Jirková.

Reklama

Výběr článků

Načítám