Hlavní obsah

Kniha Svět šumavských železnic potěší nejen milovníky lokomotiv

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mottem knihy o kolejové dopravě je "Železniční tratě dělí Šumavu na několik částí, přičemž každá je hezčí než tak druhá." Právě tak uvádí svou knihu Svět šumavských železnic v proměnách času trojice autorů R. Kozák - V. Šlégr - R. Hajník.

Foto: Nakladatelství Paseka
Článek

Šumava vlakem projetá

Není to čtení určené jenom mašinářským fajšmekrům a milovníkům Šumavy, mnoho zajímavých informací je určeno pro širokou veřejnost. Autoři si dali téměř mravenčí práci se shromážděním materiálu a fotografií, je jich tu hodně. O dění v pohraničí si podle nich uděláte dokonalý obrázek.

Kniha trojice autorů ze Stifterova pošumavského železničního spolku, který od roku 1991 mapuje historii šumavských železnic, zachycuje textem i obrazem proměny, jimiž prošly nejen šumavské železniční tratě, ale i to, jak se v průběhu let plných hospodářských a politických zvratů v tomto nádherném regionu vyvíjela železniční doprava.

Svazek přináší unikátní fotografie, záznamy a dokumenty, díky kterým se čtenáři mohou vydat po stopách kolejí ztracených v bahně rašelinišť, vlaků zmizelých v přítmí pralesního hvozdu a zaposlouchat se do ozvěny železných kol odrážející se od svahů Boubína či Třístoličníku.

Trochu humoru z hlubokých lesů na závěr

Dozvíte se, proč nikdy nepřijel vlak do Kašperských Hor, zajímavosti o pohraničních železničních stanicích, o krutých zimách i nehodách, také bavorské příhraniční dráhy skončily v autorském hledáčku.

Závěr téměř třísetstránkové knihy vydané nakladatelstvím Paseka patří humoru a železničním kuriozitám.

Reklama

Výběr článků

Načítám