Hlavní obsah

Jak se žilo a živořilo v kulisách normalizace? I o tom je výstava Jindřicha Štreita v Kroměříži

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes už kultovní černobílé fotografie Jindřicha Štreita, které pocházejí z let 1969 - 1989, jsou umístěny až do 2. února v Galerii v podloubí Muzea Kroměřížska. Rozsáhlá výstava velkoformátových fotografií nese název (AB)NORMALIZACE.

Foto: Robert Rohál

Renomovaný fotograf Jindřich Štreit.

Článek

„V roce 2008 jsem požádal Jindru Štreita, zda by mohl vystavit své fotografie tematicky spjaté s dobou před listopadem 1989 a tak připomenout listopadové události roku 1989 pohledem zpět. Zamyslel se a pravil: Ale vybrali bychom nové, dosud nevystavované foténky z mého archivu! A k tomu knížku!

S radostí jsem přijal, požádal Zlínský kraj, zda by tento počin finančně podpořil, s tím, že by výstava proběhla i v jiných muzeích Zlínského kraje. Uspěli jsme a pustili se do práce. Navštívil jsem Jindru v jeho domě v Sovinci a celý den jsme vybírali z jeho bohatého archívu negativy. Bylo jich několik stovek a po dalším "prosetí" se počet ustálil zhruba na stovce. Ke spolupráci jsme přizvali Antonína Dufka, kunsthistorika, kurátora a publicistu z Moravské galerie v Brně. Tak se narodila výstava a kniha (AB)NORMALIZACE – ten název vymyslel spisovatel Ludvík Vaculík,” uvedl Jiří Stránský, ředitel Muzea Kroměřížska

Rozsáhlá výstava 106 velkoformátových fotografií světově proslulého fotografa prof. Jindřicha Štreita. Název charakterizuje jednak dobu (husákovská normalizace) a jednak absurditu a abnormálnost toho, co mělo být normální za pomoci normalizace a zatím to zavádělo do života šeď a kýčovité rituály.

Na výstavě budou k vidění doposud nevystavované a nepublikované fotografie z archivu, které přibližují dobu – průvody, manifestace, schůze, všudypřítomná hesla, život na vesnici i ve městě. K výstavě vyšla i stejnojmenná kniha.

Výstava je jednak připomenutím a jednak mementem - jak se živořilo v kulisách normalizační doby a byla a je příspěvkem k 30. výročí událostí v listopadu 1989. Klade otázku, zda i při současných potížích by bylo moudré vracet se husákovských kulis, jak někteří touží.

Výstava (AB)NORMALIZACE byla otevřena 20. listopadu 2019 a potrvá do 2. února 2020. Otevřeno denně mimo pondělí 9 – 12 a 13 – 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám