Hlavní obsah

Hrad Český Šternberk láká na zimní prohlídky, letos poprvé

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Český Šternberk je po dobu téměř osmi století v držení rodu Sternberg, tedy rodu někdejšího zakladatele Zdeslava. Honosné středověké sídlo na skále vysoko nad tokem Sázavy tvoří dominantní romantickou kulisu, svědčící o slavné minulosti. Prohlídky v zimě se konají každý víkend v únoru a březnu

Foto: hrad Český Šternberk
Článek

Již v polovině 13. století Zdeslav z rodu Divišovců založil raně gotický hrad na ostrohu nad řekou Sázavou a o několik let později vystavěl další na úpatí Nízkého Jeseníku.

Oba hrady pojmenoval Sternberg podle erbovního znamení - zlaté osmihroté hvězdy, tedy česky Šternberk. V němčině, která byla tehdy módním jazykem, značí Stern hvězdu a Berg horu. Zdeslav jako pán ze Sternberga se stal zakladatelem rodu Sternberg, který vlastní už 20. generací potomků zakladatele starší z hradů, jež dostal přídomek Český.

Velkorysá přestavba ve stylu raného baroka proběhla ve 2. polovině 17. století, kdy již hrad ztratil původní obrannou funkci. Od této doby kamenné zdi gotického hradu skrývají zámecké interiéry.

„Zimní prohlídky jsme vypsali na všechny únorové i březnové víkendy, a to vždy na čas 13:00. Pokud by byl o prohlídky zvýšený zájem a prohlídka ve 13:00 se naplnila, bude vypsána další ve 13:15 či 13:30. Chtěli jsme tímto způsobem vyjít vstříc návštěvníkům, kteří by rádi navštívili hrad ještě před začátkem sezony a kteří se svými dětmi tráví jarní prázdniny a rádi by si volno zpestřili trochou historie.

Prohlídkový okruh máme standardně jeden a prochází druhým patrem hradu. Zahrnuje 15 autenticky zařízených místností, které více či méně vybavením kopírují stav pokojů ještě před zestátněním hradu v roce 1949. Jedná se o pokoje reprezentační i spíše komornější. K vidění je i část unikátní sbírky grafických listů, která vcelku čítá 545, a jedná se tak o jednu z největších sbírek svého druhu ve střední Evropě,” láká na hrad Kristýna Šimonová, zástupkyně kastelánky.

„Majitel hradu Zdeněk Sternberg je velice potěšen, že o prohlídky je stále zájem a že můžeme dál předávat historii hradu i rodu Sternbergových, a připomínat tak jejich odkaz. Rovněž je rád, že rekonstrukce a konzervace vnějšího hradního pláště pokračuje, nutno přiznat že i za cenu menších omezení.

Obnova a oprava hradu je nezbytná, jednak kvůli zachování památky samotné a také pro zajištění bezpečnosti návštěvníků a hradních zaměstnanců. Snahou je opravit hrad v co největší míře při co nejmenším narušení provozu prohlídek. Aktuálně je pod lešením zvenčí skryta jihovýchodní část hradu, v samotné prohlídkové trase je pak kvůli opravě stropu v jednom ze salonků zhotovena speciální konstrukce. Ta však průchodu ani výkladu nebrání, dokonce jsme se snažili na místě zachovat co nejvíc vystavených exponátů”, dodala Kristýna Šimonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám