Hlavní obsah

Historická budova gymnázia v Bílovci má novou fasádu. Investorem je Moravskoslezský kraj

Novinky, Lenka Gulašiová

Neorenesanční budova Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci má novou fasádu. Investorem akce v hodnotě 9,8 milionu korun je Moravskoslezský kraj. Fasáda budovy postavené v roce 1902 byla opravena po čtyřech desítkách let.

Foto: Archiv GMK
Článek

„Rekonstrukci zajišťovala ostravská firma Bystroň Group. Kromě jednoho měsíce technologických přestávek kvůli nevhodným klimatickým podmínkám se pracovalo non stop. Na to, že šlo o tak náročnou stavební akci realizovanou ve velké míře za plného provozu školy, vše probíhalo hladce, bez jakýchkoliv větších potíží, za což realizátorovi patří velké poděkování,“ informoval Pavel Mrva, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, a doplnil, že v projektovém řešení byly původně čtyři barevné návrhy.

„Na základě ankety mezi pedagogy a rodiči našich žáků a po konzultaci s Národním památkovým ústavem – byť budova není památkově chráněna – byl vybrán konzervativnější hnědý odstín odpovídající vzniku budovy v začátku 20. století,“ pokračuje ředitel gymnázia a dodává, že už teď vnímá první pozitivní ohlasy na novou podobu fasády, jejímž dokončením se uzavřelo dvanáctileté období rekonstrukce exteriéru budov školy.

„Bylo zaměřeno zejména na energetizaci provozu. Byla vyměněna všechna okna, dveře, zateplena fasáda i střechy. Šlo o dlouhodobý proces. A máme další plány. Chceme realizovat rekuperaci tepla v budovách B přístavby a také vystavět solární elektrárnu, která by měla částečně sanovat provoz školy. Nepočítáme s bateriovým úložištěm ani s dodávkou do sítě, ale v 90 procentech chceme vyrobenou energii použít na chod školy. A po vnějších opravách se zaměříme na další rekonstrukce vnitřních prostor – máme už připravenu projektovou dokumentaci na rekonstrukci zbývajících sociálních zařízení. První etapa v hodnotě zhruba 1,5 milionu korun by mohla být realizována v průběhu července a srpna z finančních prostředků školy,“ uzavírá Pavel Mrva.

Tomáš Goceliak, vrchní stavbyvedoucí firmy Bystroň Group, upřesňuje, že celková plocha renovované fasády činí 2 600 m². „První krokem po stavbě lešení bylo prověření skutečného stavu omítek. Po oklepání nesoudržných částí jsme plochy očistili kvůli lepšímu uchycení nového souvrství. Práce na fasádě byla různorodá, kromě strohých ploch obsahovala také mnoho okrasných ornamentů, které bylo třeba buď opravit, nebo vytvořit nové šablony pro jejich odlití. Po provedení těchto prací následovaly štuková vrstva a nátěr,“ shrnuje a doplňuje, že odhadovaná životnost použitých nátěrových hmot je zhruba 20 let při dodržení pravidelné údržby.

„Jako bývalé studentce gymnázia mi na vzhledu mé alma mater stále hodně záleží. Nevěděla jsem, že probíhá rekonstrukce fasády, o to příjemněji jsem byla výsledkem překvapena. Výborný je podle mě i výběr barvy,“ podotýká Jaroslava Solnická.

Budova gymnázia byla postavena za 230 tisíc rakouských korun jako německá obecní a měšťanská chlapecká škola. Ta zde sídlila až do roku 1945. Od roku 1953 zde byla jedenáctiletá střední škola a poté Střední všeobecně vzdělávací škola. Od roku 1978 nese škola název Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám