Hlavní obsah

Galerie na zlínském zámku uvede retrospektivu malíře Otakara Hudečka nazvanou Převrat v duši

Novinky, Kateřina Martykánová

Retrospektivní výstava díla malíře Otakara Hudečka, absolventa Baťovy Školy umění, se otevře v zámecké Galerii Václava Chada ve čtvrtek 28. května. Zahájí ji slavnostní vernisáž v 17 hodin, po ní následuje komentovaná prohlídka. Výstava Převrat v duši potrvá do 13. září, bude i součástí Zlín Film Festivalu.

Foto: Galerie Václava Chada
Článek

Otakar Hudeček je nejvýznamnějším olomouckým malířem druhé poloviny 20. století. Jeho mimořádné dílo zahrnuje malby, kresby, grafiky, fotografie i samizdatové tvorby. To vše má možnost vidět zlínská veřejnost v rámci vůbec první retrospektivní výstavy Převrat v duši.

Autor je již sedmým absolventem vyhlášené zlínské Školy umění, jehož práci Galerie Václava Chada představí. Jejich prezentací se zabývá už od roku 2014, navíc uspořádala i jubilejní výstavu Láska v křečích explozí – Škola umění Zlín.

„Hudeček patřil do generace zlomené válkou, trvale postižené hyperkritickou nedůvěrou k vlastnímu dílu – neustále v kuželu uhrančivého svitu odkazu Václava Chada. Zároveň byl v dvojím smyslu okultista. Na jednu stranu byl fascinován tajnými naukami, na druhou stranu jeho dílo, které sveřepě rozvíjel od 40. do konce 70. let, mělo zůstat neobjeveno. Jeho výjimečný umělecký osud nás učí, že lze být umělcem, aniž by bylo nutno bez ustání tvořit,“ uvádí autoři výstavy David Voda a Ladislav Daněk s tím, že Hudečkovo dílo, či spíše jeho torzo, se objevilo před dvaceti lety šťastnou náhodou v jeho olomouckém bytě postiženém povodní roku 1997. Hudeček v té době již dvacet let netvořil.

Název výstavy Převrat v duši pak vychází z Hudečkova pohledu na umění: „Obraz nebo cokoliv z umění působí na lidskou duši pokaždé převratně. A tento převrat v duši je tak hluboký, že se od něj nikdy neodtrhnete, že jej stále nosíte s sebou jako citlivou ránu ve svém obyčejném všedním životě.“

O pravdivosti jeho slov se mohou přesvědčit návštěvníci výstavy v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Otevřena je od 29. května do 13. září, vždy od pondělí do pátku mezi 10. a 17. hodinou. V jiných termínech lze výstavu zhlédnout pouze po individuální domluvě na e-mailu galerie@zlinskyzamek.cz. Vstupné je v jednotné výši 50 Kč.

V den vernisáže, 28. května v 17.45 hodin, proběhne komentovaná prohlídka s autory výstavy Davidem Vodou a Ladislavem Daňkem. 3. září v 17 hodin bude uveden katalog k výstavě Otakar Hudeček (1924-2007) / Převrat v duši.

Výstava byla připravena ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc. V září se stane součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu, který se koná od 4. do 10. 9.

Další informace o zlínském zámku i Galerii Václava Chada na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám