Hlavní obsah

Fyzioterapeutka pomáhá léčit sterilitu téměř čtvrt století

Novinky, Dana Lipovská

Vedoucí fyzioterapeutka Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace FNUSA v Brně a LF MU Pavlína Svobodová pomohla rehabilitační metodou podle Ludmily Mojžíšové množství žen k těhotenství. Prvním "Mojžíškům", jak říká dětem narozeným za přispění této metody, bude příští rok již 25 let.

Foto: archiv FNUSA

Fyzioterapeutka Pavlína Svobodová s Honzíkem, jedním ze svých "Mojžíšků".

Článek

Metoda Ludmily Mojžíšové se věnuje převážně zvýšenému napětí ve svalovině pánevního dna, které se může přenášet i na vejcovody, dělohu a pochvu. Ty pak nefungují normálně. Důležité také je věnovat se páteři, protože odtud vycházejí nervy mířící k pohlavním orgánům.

Úspěšnost otěhotnění po metodě podle Mojžíšové je asi 33 procent. Číslo však zahrnuje i ženy, které se začaly léčit, ale nevydržely cvičit každý den. Léčená žena se zároveň může zbavit například bolestivé menstruace, bolesti hlavy nebo páteře. Rehabilitace se hodí také pro pacienty s bolestmi zad, kostrče, s artrózou kyčlí, inkontinencí, zácpou a s dalšími potížemi.

Mobilizace svalů pánevního dna je pro řadu pacientů intimní záležitostí, provádí se per rectum, čili přes konečník, a netrvá dlouho. Kromě ošetření svalového dna pánevního se v rámci rehabilitace provádí mobilizace žeber, blokády křížokyčelního kloubu a bederní páteře.

„Rehabilitace podle Mojžíšové jsou poměrně "akční" – fyzioterapeut s vámi neustále cvičí, hýbe, otáčí si vás a občas máte pocit, že se vás snaží shodit z lehátka,” říká s úsměvem Pavlína Svobodová.

Ošetření a rehabilitace trvá zpravidla hodinu. Pro dosažení správného držení těla a posílení svalů musí pacienti cvičit denně alespoň šest měsíců i déle. Čím je pacientka starší a čím déle se snaží otěhotnět, tím později obvykle dochází k nápravě.

K fyzioterapeutce Pavlíně Svobodové začala docházet i paní Jitka. S manželem se snažili o dítě, podstoupili řadu vyšetření bez známek jakéhokoliv problému, ale otěhotnět se nedařilo. Rozhodli se podstoupit umělé oplodnění. Současně však paní Jitka zvolila i rehabilitační metodu dle Mojžíšové.

„Rozhodla jsem se podstoupit mobilizaci svalů pánevního dna jako podpůrnou léčbu. Metoda odstranila řadu mých déletrvajících zdravotních problémů se zády a pohybovým ústrojím. Nakonec se mi povedlo otěhotnět prostřednictvím IVF, ale věřím, že velkou roli v tom sehrála právě rehabilitace a uvolnění pánevního dna,” svěřila se pacientka.

„Největší motivací jsou pro mě pacienti samotní, a to nejen pacientky, které se snaží otěhotnět. V tom případě je radost pochopitelně největší - když se po dlouhých měsících nebo letech podaří s mým přispěním otěhotnět. Prvním „Mojžíškům” už bude příští rok 25 let. Nedávno jsem jednu pacientku s dcerou potkala, a když nás představovala, mladá slečna mi řekla – díky, paní, za to že jsem! No není to krásné?" dodává stále usměvavá Pavlína Svobodová.

Reklama

Výběr článků

Načítám