Hlavní obsah

Frýdek-Místek se připojí k projektu Housing First

Novinky, Jana Matějíková

Slezská diakonie oslovila město Frýdek-Místek s žádostí o podporu programu Housing First, jehož cílem je aktivní začlení osob v bytové nouzi do běžného života. Podpora ze strany města bude spočívat v poskytnutí dvou bytů pro účastníky tohoto programu, zejména pak pro rodiny a matky s dětmi.

Foto: magistrát FM

bydlení

Článek

„Chceme pomoci rodinám nebo matkám s dětmi, které žijí různě po ubytovnách, známých nebo v azylových domech, začlenit se zpět do společnosti a společenského života. Výrazně pomoci by jim v tom mělo bydlení ve standardních bytech a z jejich strany pak intenzivní a dlouhodobá spolupráce se sociálními pracovníky, která by vedla k udržení takového bydlení, což jde ruku v ruce také s pracovními návyky a zaměstnaností. Do programu Slezské diakonie se připojujeme poprvé a pro začátek poskytneme pro tyto účely dva městské byty o velikosti 1+1 a 2+1,“ řekl náměstek primátora za sociální oblast Marcel Sikora.

Byty budou uvolněny v příštím roce a k dispozici budou po dobu dvou let, tedy po dobu realizace programu.

„Aby se minimalizovalo riziko zadluženosti, je dohodnuto, že příspěvek a doplatek na bydlení, který účastník programu pobírá, bude zasílán městu a poskytovatelům energií přímo na účet. Zbylou část bude klient hradit z vlastních příjmů. Bylo nám také přislíbeno, že v rámci dobrých sousedských vztahů budou účastníci programu ze strany sociálních pracovníků vedeni k dodržování pravidel vzájemného soužití, dodržování čistoty společných prostor i nočního klidu,“ doplnil náměstek primátora Radovan Hořínek, který má na starosti bytový fond města.

Pokud by se nájemníci osvědčili, je velká pravděpodobnost, že by v bytech mohli zůstat i po ukončení programu Slezské diakonie.

Účastníky programu vytipuje Slezská diakonie ve spolupráce s odborem sociálních služeb magistrátu, Orgánem sociálně právní ochrany dětí, ale také například úřadem práce nebo soudy. Konkrétní rodiny či matky s dětmi, kterým bude přidělen byt a intenzivní podpora v rámci sociální práce, vybere komise složená ze zástupců zúčastněných subjektů, a to na základě hodnocení bytové a sociální situace.

Program Housing First bude ve Frýdku-Místku spuštěn 1. července 2020 a ukončen 30. června 2022. „V červenci příštího roku bude zahájena půl roční přípravná fáze, tedy oslovení a výběr účastníků programu a následné předání bytů. K nastěhování do nich musí dojít nejpozději do tří měsíců od vstupu účastníka do programu,“ uvádí se v materiálu Slezské diakonie.

Slezská diakonie s projektem oslovila i další města – Karvinou, Třinec a Český Těšín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám