Hlavní obsah

Folkloristé zarazí horu a pak se bude pít. Víno a možná už i burčák

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinařské akce jsou nyní na Slovácku každý týden. Běžné letní otvírání sklepů se ovšem kombinuje s tradicemi vinařského roku. Teď jde hlavně o tzv. zarážání hory. Tuto sobotu bude ve Vlkoši u Kyjova a ve Strážnici.

Foto: Zdeněk Šmýd

Na Slovácku se bude v sobotu nejen pít, ale i zpívat a tančit.

Článek

Hned čtyři místa jižní poloviny Slovácka o nejbližším víkendu nabídnou neotřelou vinařskou akci, kterou rozhodně stojí za to navštívit. Žádná z nich nepatří do těch masových, takže o autentický zážitek je rozhodně postaráno.

Právě na komorní atmosféře si zakládají vinaři z Mikulčic, kteří v sobotu 24. srpna od 10.00 přivítají návštěvníky ve svých sklepních uličkách. Totéž platí o Vracovu, kde se sklepy organizovaně otvírají jen jednou v roce, při dožínkách. Za vínem všichni ve Vracově vyrazí také v sobotu hned po zvykosloví u radnice, které připomene tradici dožínek.

Bude burčák? 

Ačkoliv tzv zarážání hory znamená, že do vinic už nikdo kromě majitelů nesmí, aby hrozny mohly dozrát, neznamená to, že při stejnojmenných slavnostech není co nalévat.

Ve Vlkoši u Kyjova od 17.00 a v nedaleké Strážnici od 15.00 bude v sobotu nejen dostatek vína, ale hlavně veselo při obvyklých scénkách folkloristů se čtením artikulí. Období zarážání hor pak předznamenává i to, že rané odrůdy dozrávají, což znamená, že za dveřmi už voní burčák. Kdo si dá záležet s hledáním, v sobotu ho na těchto místech už ochutná.

Pokud si ale budete chtít od vína odpočinout, můžete vyrazit na Horňácko nebo do Veselí nad Moravou. Obec Velká nad Veličkou bude v pátek i sobotu hostit tradiční folklorní festival Ozvěny Horňácka. Veselí nad Moravou pak pořádá dvoudenní Bartolomějskou pouť.

Reklama

Výběr článků

Načítám